Minorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante. Proiect adoptat de Senat

Minorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante. Proiect adoptat de Senat Băuturi energizante. Sursa foto: Arhiva EVZ

Senatul a votat, luni, în favoarea unui proiect care are scopul de a preveni și combate efectele consumului de băuturi energizante în rândul populației, în special în rândul minorilor.

Conform propunerilor, se vrea interzicerea vânzării și promovării de băuturi energizante și a produselor derivate, inclusiv în mediul online, în unitățile sanitare și în școlile preuniversitare.

Acest lucru include restricționarea utilizării automatelor de vânzare situate în apropierea școlilor, care conțin aceste băuturi.

Minorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante

Măsurile incluse în proiectul adoptat de Senat prevăd interzicerea vânzării acestor băuturi și a produselor derivate către minori. Se prevede și desfășurarea de activități de informare și educare a consumatorilor cu privire la impactul negativ asupra sănătății cauzat de consumul acestui tip de produse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se interzice comercializarea produselor de acest gen în a căror componenţă ingredientele menţionate depăşesc limita maximă admisă conform legislaţiei în vigoare.

Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor prin structurile de specialitate, elaborează şi implementează programe de control oficial privind producerea, distribuirea şi/sau importul de băuturi energizante şi derivate ale acestora, în conformitate cu domeniile de competenţă”, potrivit unor propuneri însuşite la comisiile juridică şi pentru sănătate, iniţiate de PSD, PNL şi UDMR.

Cine nu respectă noile prevederi riscă amenzi usturătoare

În situația în care nu se respectă aceste reglementări, agenții economici riscă sancțiuni financiare uriașe. Valoare lor e cuprinsă între 25.000 - 50.000 de lei.

Procesul de constatare și impunere a amenzilor va fi realizat de către personalul autorizat din cadrul Ministerului Sănătății, Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Consumul de băuturi energizante a devenit un fenomen mai ales în rândul tinerilor. Un studiu realizat de EFSA în 2013 arată că 30% dintre adulți, 68% dintre adolescenți și chiar 18% dintre copii cu vârsta sub zece ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante.

Red Bull, băutură energizantă

Red BullSursă foto: Pixabay

Comercianții care vând astfel de băuturi, cu potențiale efecte nocive asupra sănătății copiilor și adolescenților, au introdus pe piață produse derivate băuturilor clasice. Acestea conțin însă concentrații de alcool, cafeină, taurină și carnitină.

Cu toate acestea, aceste substanțe nu sunt clar etichetate. Astfel că, efectele negative asupra sistemului nervos central sau muscular nu sunt menționate în mod explicit.

Consumul de băuturi energizante și alcool, periculoasă pentru sănătate

INSP avertizează cu privire la riscurile asociate consumului combinat de băuturi energizante și alcool.

Această combinație poate fi deosebit de periculoasă. Efectul stimulant al băuturilor energizante poate masca simptomele intoxicației alcoolice. Prin urmare, poate duce la subestimarea stării de ebrietate.

Propunerea legislativă menită să prevină și să combată efectele consumului de băuturi energizante va fi transmisă Camerei Deputaților. Aceasta va fi dezbătută și votată, în calitate de for decizional.