Industria alcoolului și a țigărilor în România. Găuri de peste 100 de milioane de euro la buget

Industria alcoolului și a țigărilor în România. Găuri de peste 100 de milioane de euro la bugetTaxe și impozite. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pe măsură ce Guvernul Ciolacu se străduiește să identifice noi modalități de a crește veniturile la bugetul de stat, cei care operează în industria alcoolului și a țigărilor continuă să exploateze lacunele din sistem, generând astfel un deficit fiscal considerabil, de peste 100 de milioane de euro.

Gaura din bugetul de stat este generată în parte de firme controlate, în principal, de lideri ai unui cerc de interese bazat pe alcool și țigări.

Prin intermediul surselor și documentelor oficiale obținute în urma analizelor se pare că există încă un circuit ce continuă să exploateze lacunele sistemului financiar.

Gaura din bugetul de stat al României, generată de alcool și țigări

Una dintre cele mai mari evaziuni se pare ca se întâplă încă în zona de comercializare a produselor de alcool si țigări, acestea avand în structura prețului și accizele pe lângă TVA si impozitele aferente profitului. Conform informațiilor disponibile în surse publice doar o firma care activează în acest domeniu figurează în înregistrările Ministerului Finanțelor cu datorii în valoare de 175.989.016 lei, ceea ce reprezintă aproape 36 de milioane de euro.

Astfel că, în urma datelor deținute de Curtea de Conturi și ANAF eveziunea fiscală sau neplata texelor și facturilor către bugetul de stat s-ar ridica la peste 100 de milioane de euro la buget

Obiceiul care-i bagă pe tineri în spital. Este a doua cauză de mortalitate la nivel mondial

Sursa: Arhiva EVZ

Funcționarii publici au contribuit la gaura din bugetul de stat

Se pare că lipsa de activitate sau bunăvoința unor angajați ai statului au ajutat la dezvoltarea și menținerea acestui fenomen. Surse judiciare și din alte instituții de stat au dezvăluit că, după ce societățile au fost autorizate ca distribuitori legitimi, funcționarii publici responsabili nu au respectat cerințele obligatorii de monitorizare analiză și luare a deciziilor legale în momentul în  care s-a cosntatat neplata catre stat a texelor, accizelor și impozitelor.

O parte din golurile uriașe create în bugetul de stat pot fi atribuite toleranței funcționarilor publici din domeniul vamal și al fiscului.

Astfel, ani la rând, autorizațiile nu au fost anulate. Chiar dacă aceste societăți au acumulat lunar datorii fiscale, inclusiv accize și TVA. Aceste obligații fiscale au fost amânate prin intermediul unor proceduri repetate de restructurare.

Ordonanta austerității introduce noi taxe

Sursa foto: EVZ

Curtea de Conturi a cerut măsuri concrete

Mai multe surse din domeniul judiciar și din cadrul ANAF au informat că situația imenselor datorii fiscale acumulate e a atras atenția Curții de Conturi în timpul unei inspecții efectuate în 2022. Reprezentanții Curții au solicitat Direcției Mari Contribuabili să ia măsuri corespunzătoare în această privință.