Președintele Republicii Moldova a avut o solicitare specială pentru ambasadorul Rusiei la Chișinău, legată de vaccinul rusesc Sputnik V.
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut joi o întrevedere cu ambasadorul Rusiei la Chişinău, Oleg Vasneţov. Demnitarii au discutat despre situaţia epidemiologică, dar şi despre un acces mai rapid la vaccinul rusesc Sputnik V, informează mass-media de peste Prut şi agenţia de presă TASS, citate de Agerpres.
"Ne dorim să obţinem ajutor din partea Federaţiei Ruse pentru acces mai rapid la Sputnik V"
"Am accentuat din nou, ca şi în celelalte discuţii avute, că ne dorim să obţinem ajutor din partea Federaţiei Ruse pentru acces mai rapid la vaccinul Sputnik V, având în vedere necesitatea de a accelera procesul de vaccinare. Cu cât mai repede asigurăm accesul populaţiei la vaccinuri anti-Covid-19, cu atât mai repede avem şansa să revenim la normalitate şi să salvăm vieţile celor dragi'', a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Totodată, Maia Sandu a pus în discuție, alături de directorul general al Uniunii Industrial-Financiare Ruse, Stanislav Pughinskii, şi de reprezentantul comercial al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Vladislav Darvai, intensificarea relaţiilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. "Avem multe subiecte pe agendă şi depunem eforturi pentru a rezolva împreună problemele cetăţenilor moldoveni', a mai precizat Maia Sandu.
Republica Moldova, prima țară din Europa inclusă în platforma COVAX
Campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 a demarat în Republica Moldova la începutul lunii martie. Atunci a ajuns primul lot de 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca, livrate gratuit prin intermediul platformei globale COVAX. Republica Moldova a devenit la acel moment prima ţară din Europa care a primit doze de vaccin prin acest mecanism. Anterior, și România a trimis 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca la Chişinău.
Potrivit autorităţilor de la Chişinău, Republica Moldova ar avea nevoie de circa 4,8 milioane de doze pentru a imuniza aproximativ 70% din populaţia sa. La ora actuală, Republica Moldova a autorizat mai multe vaccinuri, printre care serul rusesc Sputnik V. De asemenea, au fost demarate discuţii cu companiile americane Johnson&Johnson şi Pfizer în vederea furnizării de vaccinuri Covid-19. La începutul lui februarie, situaţia epidemiologică din Republica Moldova s-a deteriorat, context în care țara vecină a înăsprit restricţiile.
Sursă foto: Facebook Maia Sandu