Evenimentul ZileiSocialTalpa din județul Teleorman, localitatea unde vin cetățenii din Republica Moldova să se vaccineze

Talpa din județul Teleorman, localitatea unde vin cetățenii din Republica Moldova să se vaccineze

Talpa din județul Teleorman, localitatea unde vin cetățenii din Republica Moldova să se vaccineze
Satul unde s-a filmat Morometii a devenit destinație pentru vaccinare. Aici vin să se vaccineze oameni din toate zonele, iar serul folosit provine de la compania AstraZeneca.

Satul unde s-a filmat Morometii a devenit destinație pentru vaccinare. Aici vin să se vaccineze oameni din toate zonele, iar serul folosit provine de la compania AstraZeneca.

Partea proastă este că gardul casei Moromeților stă să cadă, primăria decor din cel de-al doilea este într-o stare janlică, iar de suveniruri nici nu se pune problema.

În momentul de fața comuna Talpa din Teleorman nu mai oferă nimic turistilor înafară de vaccin.

Centrul de vaccinare Talpa este-n casa de cultură comunală. Clădire cu mușcate-n ferestre și podoabe de Crăciun încă agățate pe fațadă. La ușă, o mână de bucureșteni, o doamnă din Roșiori și doi câini blânzi, cu chef de joacă.

Radu e student în Marea Britanie, cu buletin de București.

Radu: Am venit de la București. M-am programat inițial luni, însă am vrut să evit să stau pe lista de așteptare și am zis să iau orice programare unde să pot face vaccinul cât mai repede. Și aici am găsit. A fost singurul loc unde am găsit fără programare.

Motivul pentru care se găsește loc rapid la Talpa e vaccinul. Se folosește doar AstraZeneca și îl acceptă doar cei care sunt imuni la… teoria conspirației. Între ei, Liliana din Roșiorii de Vede, Alexandru și Laurențiu, din București.

Alexandru: Intenția mea a fost să mă vaccinez cât de repede se poate și nu să merg după un anume tip de vaccin.

Reporter: Nu vă sperie serul AstraZeneca?

Alexandru: Nu! De ce m-ar speria?

Laurențiu: A fost cea mai apropiată locație. Ăsta a fost criteriul! Cea mai rapidă și cea mai apropiată locație de București!

Reporter: Serul AstraZeneca?

Laurențiu: Nu mă sperie, nu!

Liliana: A fost un pic de reținere la început, dar acum nu. Nu cred că cineva ne vrea răul.

În sala cu flori de plastic și postere cu Victor Rebengiuc și Horațiu Mălăele se vaccinează zilnic 25 – 35 de români. Și mai toți parcurg sute de kilometri, dus – întors.

Vin și din Republica Moldova

Elena Badea, medic coordonator al centrului din Talpa: Și din București și din Craiova și de prin… Și din Republica Moldova, chiar!

Reporter: Au venit aici să se vaccineze din Republica Moldova?

Elena Badea: Da!

Reporter: Cum așa?

Elena Badea: Nu știu. N-au găsit locuri libere în altă parte, aveau și afaceri în țară și aici au prins.

Reporter: Aveau cetățenie. Că altfel nu puteau…

Elena Badea: Da, aveau cetățenie!

După vaccinare, mulți vor să vadă împrejurimile.

-După ce fiul meu își rezolvă problema cu vaccinul, aș intenționa să meargă să vadă casa unde s-a filmat filmul Moromeții!

La Talpa nu există ghid și nici indicatoare spre fostele locații de filmare. Primăria – decor care apare în Moromeții 2 stă să cadă. E pe strada „Moromeții 2017”. Casa familiei Moromete, din primul film, e pe strada… „Moromeții 1985”. Practic, o uliță de pământ. În șanțul de lângă gardul strâmb se scaldă gâște. În curte e pustiu. Pustiu și pe prispă, și-n saivanul Bisisicăi. Peste drum stă Niculina. A făcut figurație în primul film. Și-a fost plătită cu 20 de lei pe zi.

Reporter: Ce ați făcut în film?

Niculina Țucă: Ce ne punea, aia făceam. Ne plimbam, veneam până la ei, iar ne întorceam… Cum ne punea, așa făceam. A luat lume la seceră, la secerat. A fost frumos. A fost și regizorul Stere Gulea. El ne dirija aici. Organiza. A fost frumos!

Astăzi, cam totul e șubred în bătătură și dincolo de ea. Timpul pare că nu mai are răbdare nici cu casa, nici cu gardul, nici cu oamenii, nici cu satul.

 


Accesează: