Evenimentul Zilei > Social > Traian Băsescu: „Ne-am grăbit cu redeschiderea școlilo. Puteam să ne mai abținem 2-3 luni”
Traian Băsescu: „Ne-am grăbit cu redeschiderea școlilo. Puteam să ne mai abținem 2-3 luni”

Traian Băsescu: „Ne-am grăbit cu redeschiderea școlilo. Puteam să ne mai abținem 2-3 luni”

Traian Băsescu a criticat redeschiderea şcolilor pe 8 februarie, în condiţiile în care „semnalul de reizbucnire a pandemiei în România există”. Europarlamentarul PMP susține necesitatea implementării unui certificat de vaccinare

„Am spus de când s-au redeschis şcolile că avem riscul mare să le reînchidem în luna martie. Semnalul de reizbucnire a pandemiei în România există”, a spus fostul preşedinte al României.

„Decizia redeschiderii şcolilor nu a fost o decizie tehnică. A fost una politică. I-a adunat Iohannis la Cotroceni, le-a spus că trebuie deschise şcolile şi să facă un ordin comun – Sănătate şi Educaţie – ce se va întâmpla începând cu data de 8 februarie”, a explicat Traian Băsescu.

Fostul președinte al României consideră că redeschiderea școlilor a fost o greșeală. ”Puteam să ne abținem două-trei luni”

Traian Băsescu afirmă că redeschiderea şcolilor a fost o greşeală și intuiește posibilele riscuri ale măsurii.

„Susţin că s-a făcut o greşeală. Puteam să ne mai abținem două-trei luni de la redeschiderea şcolilor. Atâta timp cât dascălii nu sunt vaccinaţi riscul e foarte mare, iar copiii, chiar dacă nu se îmbolnăvesc grav, sunt un vector de transmitere a infecţiilor. Cred că ne-am grăbit cu redeschiderea şcolilor”, a afirmat Traian Băsescu.

Traian Băsescu consideră că exisă o legătură directă între creșterea sensibilă a numărului de infectării cu COVID-19 în săptămânile următoare redeschiderii unităților de învățământ.

Traian Băsescu vede o legătură directă între creșterea numărului de infecții și redeschiderea școlilor

„Săptămâna 1-7 februarie. Am avut 2.368 de cazuri în medie pe zi. Săptămâna 8-14 a crescut numărul la 2.379. În săptămâna 15-21, media zilnică a crescut cu 200 de cazuri, la 2.576”, a mai spus fostul președinte la Romania TV .

Trendul pozitiv de infectări s-a menținut și în ultima săptămână. Media în săptâmâna 21-28 februarie a fost de 3.444 de noi îmbolnăviţi pe zi.

Noile tulpini sunt periculoase, apreciază Traian Băsescu

”Problema este această tulpină care a pătruns în România, tulpina britanică e mult mai agresivă decât coronavirusul iniţial”, a menţionat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a mai reflectat că „nimeni nu ne poate spune cât de eficient este vaccinul deja produs pe care îl primim în ţară, dacă aceste vaccinuri sunt eficiente împotriva acestor noi tulpini”.

„Specialiştii spun că nu neapărat, că nu sunt şanse 100% să fie eficient, dar Comisia Europeană a cerut tuturor celor trei companii cu care este în contract – Pzifer, Moderna şi Astrazeneca, să facă modificările necesare vaccinului în aşa fel încât să acopere şi tulpina britanică”, a mai spus Traian Băsescu.

„Să nu se slăbească măsurile de până acum, să fie întărite măsurile de izolare, de protejare a populaţiei împotriva infecţiilor”, a adăugat fostul şef al statului.

Traian Băsescu susține implementarea unui pașaport de vaccinare

Traian Băsescu s-a declarat convins despre necesitatea implementării unui paşaport de vaccinare.

„Certificatul de vaccinare. În momentul de faţă nu poţi să intri în niciun stat din Europa dacă nu ai testul COVID făcut cu maximum 72 de ore înainte. Acest lucru se constituie într-o barieră în libera circulaţie. Testul COVID este o barieră.

În momentul în care voi avea un certificat de vaccin din România, nu mai nevoie să fac acel test COVID. Dispare acea barieră. E foarte bine să avem un certificat de vaccinare.

Certificatul uşurează libera circulaţie. Asta e ideea, nicidecum discriminarea”, a conchis Traian Băsescu.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: