Președintele Senatului nu crede în pașaportul COVID: „Nu susţin un asemenea demers”
- Ionel Sclavone
- 1 martie 2021, 08:06
Președintele Senatului, Anca Dragu nu crede în pașaportul COVID și, pe cale de consecință, nici nu susține un astfel de demers.
Președintele Senatului, Anca Dragu, nu crede în pașaportul COVID. De aceea, ea nu este de acord cu introducerea unei astfel de măsuri. Potrivit spuselor sale, un pașaport COVID nu va fi adoptat în România. Anca Dragu și-a expus punctul de vedere într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3.
„Nu cred că vom trece la acest paşaport COVID-19. Personal, nu susţin un asemenea demers”, a declarat Anca Dragu, duminică seara, în intervenţia de la Antena 3.
Potrivit spuselor sale, fiecare persoană este responsabilă, iar această responsabilitate implică inclusiv decizia de a se vaccina.
„Cred că fiecare dintre noi este responsabil. Și, ca atare, această responsabilitate înseamnă inclusiv să ne vaccinăm. ȘI să luăm toate măsurile privind mască, distanţare, aşa mai departe. Pe măsură ce vom avea un număr mai mare de persoane vaccinate cred că vom putea considera pandemia spre final”, a precizat președintele Senatului.
Președintele Senatului nu crede în pașaportul COVID
Potrivit spuselor sale, adevărata miză este să scăpăm cât mai repede de pandemie. Aceasta implică faptul ca un număr cât mai mare de cetățeni să se vaccineze.
„De fapt, asta este miza în toată această discuţie economică, în ce măsură vom scăpa rapid de pandemie. Până după jumătatea anului, să zicem că avem un număr însemnat de populaţie deja vaccinat, şi în România şi în alte ţări europene. Astfel încât activitatea economică să îşi reia cursul normal”, a precizat preşedintele Senatului.
Anca Dragu a subliniat că, personal, nu este de acord cu introducerea unui paşaport COVID care să condiționeze deplasările.
O idee controversată discutată la nivelul UE
Ţările din Uniunea Europeană iau tot mai mult în considerare introducerea unui pasaport COVID. Practic, călătoriile în străinătate vor fi permise doar cu dovada de vaccinare împotriva COVID-19, folosită ca „paşaport de vaccinare”. Deși mulți lideri politici și economici o împărtășesc, ideea stârnește numeroase controverse.
Majoritatea ţărilor UE care depind de turism sunt pentru introducerea unei asemenea măsuri. Un pașaport COVID ar putea salva turismul, consideră oficialii din Grecia.
Statul elen a solicitat Comisiei Europene să permită utilizarea „certificatelor de vaccinare” pentru călătorii în UE. Grecia a semnat și un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinaţi deplasările între cele două ţări.
Între cele 27 membri ai UE continuă discuţiile privind regulile comune și recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare. Până acum nu s-a ajuns la o poziţie comună privind drepturile care ar putea fi conferite de astfel de certificate.