Băsescu, oaspete în Insula Şerpilor

Băsescu, oaspete în Insula Şerpilor

Guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a anunţat ieri că preşedinţii român şi ucrainean vor vizita Insula Şerpilor la jumătatea lunii iunie, planurile vizitei fiind confirmate în proporţie de 99,9 la sută, informează cotidianul ucrainean Segodnia, în ediţia online de azi.

Serdiuk a mai precizat că vizita preşedintelui ucrainean, Viktor Iuşcenko, este programată pentru mijlocul lunii iunie, iar împreună cu acesta "planifică să viziteze insula şi preşedintele României, Traian Băsescu", se mai afirmă în Segodnia.

Iuşcenko a mai vizitat insula în noiembrie, când a îndemnat autorităţile regionale să depună eforturi pentru dezvoltarea infrastructurii acesteia şi să îmbunătăţească nivelul de trai al locuitorilor. El a vizitat atunci farul şi oficiul poştal de pe insulă, oferindu-le agenţilor vamali un computer şi paşapoarte noi.

Luna trecută, Ministerul ucrainean al Economiei a prezentat un proiect de lege care prevede crearea pe Insula Şerpilor a unei zone economice libere, denumită Ahilia. Scopul oficial al proiectului este atragerea de investiţii şi utilizarea eficientă a acestora pentru dezvoltarea turistică a insulei, pentru protecţia resurselor naturale, dezvoltarea infrastructurii şi intensificarea activităţii economice.

Proiectul prevede înfiinţarea pe Insula Şerpilor a unei zone economice libere pe o perioadă de 30 de ani, cu un regim vamal special, care prevede scutirea de taxe de import şi TVA.

Conform presei ucrainene, autorităţile locale urmează să încheie, până la 25 martie, lucrările la un complex de locuinţe pe Insula Şerpilor, astfel încât locuitorii să beneficieze de apartamente cu apă caldă, încălzire şi puncte sanitare.

Pe insulă există deja un muzeu, cu puţine exponate, printre care se numără câteva vestigii de amfore, macheta unei rotonde în stil vechi grecesc şi planşe cu planuri de construcţie. În Insula Şerpilor a fost construit şi un oficiu poştal, de unde locuitorii pot cumpăra ziare şi pot vorbi la telefon cu persoane de pe "continent", şi există şi un post de grăniceri.

România şi Ucraina au divergenţe în ceea ce priveşte Insula Şerpilor şi delimitarea platoului continental. La 16 septembrie 2004, România a sesizat instanţa de la Haga cu o cerere de iniţiere a procedurilor în vederea soluţionării problematicii delimitării platoului continental şi a zonelor economice exclusive ale României şi Ucrainei în Marea Neagră.

Sursa: Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News