România are, la Marea Neagră, responsabilitatea apărării frontierelor de stat, dar şi ale Uniunii Europene şi ale NATO, iar procesul de modernizare a forţelor navale române trebuie accelerat, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, în această dimineaţă, în discursul rostit de Ziua Marinei.
"Dunărea şi Marea ne-au dat posibilitatea să avem legătură cu lumea, o legătură care a fost susţinută de oameni, de bărbaţi care la bordul navelor lor şi-au îndeplinit misiunea. Forţele navale române îşi asumă responsabiltăţi în numele Europei, în numele aliaţilor", a declarat Băsescu.
"Motiv pentru care procesul de modernizare a forţelor navale române, trebuie să fie unul accelerat, unul pe măsura aşteptărilor aliaţilor de la noi. Avem obligaţii, avem respondabilităţi şi în acelaşi timp mândria de a ne constitui într-un element de securitate la frontiera orientală a Europei şi a NATO", a completat Băsescu.
În acelaşi timp, şeful statului s-a referit şi la importanţa deosebită a Dunării, apreciind că aceasta trebuie să fie un "coridor de transprot şi de dezvoltate economică" şi a spus că va fi "o importantă arteră de transport pentru toată Europa şi legătura dintre Marea Neagră şi Marea Nordului".
Şeful statului s-a referit la Ziua Marinei ca la "o sărbătoare a oamenilor ei, oameni căliţi, oameni care, spre deosebire de mulţi alţii, au două mari iubiri: iubirea pentru navă şi mare, iubirea pentru familie".
"Întotdeauna marinarul aflat în misiune îşi doreşte să ajungă acasă, iar marinarul aflat acasă îşi doreşte să plece pe mare. Sunt două lucruri la fel de dragi oamenilor mării, sunt două adevăruri ale aceluiaşi om. Dacă sosit acasă marinarul acostează în cel mai liniştit port, plecat pe mare este gata s-o înfrunte şi să o învingă. Aşa sunt educaţi şi construiţi marinarii", a povestestit Băsescu, din propria-i experienţă de comandat de nave.
"Astăzi, de ziua voastră, de ziua noastră, vă doresc "La mulţi ani", bărbăţie şi curaj!", şi-a încheiat discursul şeful statului, vizibil emoţionat.
Spectacol de Ziua Marinei
Zeci de mii de oameni şi numeroşi demnitari au asistat, începând cu ora 10:00, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, din municipiul Constanţa, la intonarea imnului de stat şi la tragerea în aer a 21 de salve de tun, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a ministrului Apărării, Teodor Meleşcanu.
După deschiderea oficială a festivităţilor a fost programată şi o slujbă religioasă oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.
Spectatorii vor putea urmări pe tot parcursul zilei exerciţii ale scafandrilor militari, un spectacol oferit de elicoperele Forţelor Navale şi o demonstraţie de acrobaţie aeriană. Manifestările se vor încheia cu sosirea zeului Neptun şi cu jocurile marinăreşti din Portul Tomis, iar spre seară sunt programate un foc de artificii şi un concert al formaţiei Rafaga.