Suveranul are o avere estimată la impresionanta sumă de 500 de milioane de dolari.
Aflat pentru o zi în Kuweit, aliat strategic al Statelor Unite, preşedintele Traian Băsescu a tatonat ieri terenul potenţialelor investiţii în România ale arabilor, care stau pe 10% din zăcămintele de ţiţei ale lumii.
Sumele importante, de ordinul miliardelor de dolari, pe care kuweitienii le investesc anual în SUA şi în ţările UE, problemele din Golf şi reconstrucţia Irakului, în care este implicată şi România, au fost câteva dintre subiectele abordate de Băsescu în întâlnirea cu şeicul Sabah al-Ahmed al-Jaber al- Sabah, emirul Kuweitului, încadrat de americani în topul celor mai importanţi oameni ai lumii.
Şeicul a avut relaţii diplomatice cu România încă de pe vremea comunismului, fiind ministru de externe la momentul vizitelor lui Nicolae Ceauşescu din 1976 şi 1982. Emirul l-a primit cu fast pe Băsescu încă de la aeroportul oficial din Kuweit City, unde preşedintele a ajuns în jurul prânzului, oră la care islamicii încă se rugau în anticamere. Întâmpinat cu flori de două fetiţe îmbră- cate în costume tradiţionale, pre- şedintele a fost salutat de garda de onoare, de guvern, după care, urcat într-o limuzină Rolls Royce, a fost escortat de peste 20 de maşini la fastuosul Palat „Bayan“, o oază de verdeaţă în deşertul kuweitian. Şeicul Sabah al-Sabah, în clasamentul „Forbes“
În vârstă de 79 de ani, şeicul Sabah al-Sabah a preluat frâiele Kuweitului în 2006. A fost însă mâna forte a emiratului cu mult înainte să devină şeic, din poziţia de premier. Ca fost ministru de externe timp de 40 de ani, are legături strânse cu liderii marilor puteri şi, în special, cu George W. Bush, care a găsit în Kuweit un aliat în 2003, la momentul atacării Irakului.
Clasamentul „Forbes“ din 2007 al celor mai bogaţi monarhi îl poziţionează pe locul 12, cu o avere de 500 de milioane de dolari.
Pasionat de fotografie şi de pescuit, şeicul are un pacemaker (n.r. -stimulator cardiac) implantat din 1999, cu ajutorul căruia dă semne că se simte foarte bine.
OBIECTIV Banii Golfului, ţinta României
În discuţiile cu oficialii din Kuweit, un subiect important au fost investiţiile, în special în turism, industria lemnului şi în agricultură. După ce kuweitienii şi-au deschis anul trecut două conturi de investiţii la noi, România urmă reşte acum deschiderea la Bucureşti a Băncii Naţionale a Kuweitului, cea mai mare din statul clasat de CIA pe locul şase în lume ca venit pe cap de locuitor, a unui Oficiu al Autorităţii Kuweitiene pentru investiţii şi a unei Camere de Comerţ româno-kuweitiene. Potrivit lui Băsescu, România este interesată şi de recunoaşterea tuturor diplomelor româneşti, nu numai a celor de medici şi farmacişti, având în vedere că în statul din Golf, de mărimea Bucureştiului, locuiesc în prezent 648 de români, 100 dintre ei ingineri la companiile petroliere. De altfel, după discuţ iile cu emirul şi cu premierul, Nasser Al-Mohammed Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Băsescu a avut o întâlnire şi cu comunitatea românească. Dorită a fi un semnal pentru toate ţările Golfului, vizita lui Băsescu în Kuweit vine în continuarea celor din 2005 şi 2006 în Regatul Hasemit al Iordaniei şi în Qatar. Programată ini- ţial în noiembrie anul recut, dar amânată pe fondul refuzului miniştrilor liberali de a-l însoţi pe Băsescu, vizita este şi prima ieşire din ţară a lui Lazăr Comănescu în calitate de ministru de externe, în delegaţia preşedintelui.
Corespondenţă specială din Kuweit City.