“Baronul” Deltei aruncă nada pentru Consiliul Judeţean
- Adam Popescu
- 30 aprilie 2008, 11:51
Trei candidaţi se luptă cu şanse de reuşită la şefia CJ Tulcea - Gheorghe Bunduc(PRM), Trifon Belacurencu (PSD) şi Chirică Lefter(PNL).
Nu atât bugetul de 95 milioane lei fac funcţia atractivă, ci mai ales Delta Dunării şi administrarea a zeci de mii de hectare de teren agricol care sun concesionate unor oameni de afaceri de Consiliul Judeţean Tulcea.
„Baronul” Belacurencu
Cu siguranţă, cel mai experimentat politic şi administrativ dintre cei trei candidaţi este preşedintele PSD Tulcea Trifon Belacurencu, fost subprefect şi preşedinte al CJT în mandatul anterior, actual consilier judeţean. Belacurencu are deja „avantajul” de a fi asociat cu imaginea fostului premier Năstase şi cu instalarea în Delta Dunării a cunoscuţilor baroni concesionari Bittner şi Dan Verbina- fost deputat PSD.
Recent, împotriva lui Belacurencu a fost demarată o acţioune de cercetare penală pentru că ar fi a concesionat fără licitaţie o amenajare piscicolă din Delta Dunării.
Ultimul candidat anunţat este liberalul Lefter Chirică, acesta fiind prefect al judeţului Tulcea până pe data de 10 aprilie, când şi-a dat demisia pentru a se axa pe lupta politică. Iniţial Lefter a refuzat să candideze la funcţia de preşedinte, dar decizia a fost practic impusă de Biroul Permanent Naţional care l-a numit candidat deşi liberalii tulceni îl nominalizaseră pe Octavian Popa, şeful Gărzii Naţionale de Mediu.
Bunduc-preşedintele de conjunctură
Actualul preşedinte al CJ Tulcea Gheorghe Bunduc a reuşit să obţină funcţia în 2004, deşi PRM obţinuse doar patru mandate din cele 31. Profitând de lupta dintre celelalte formaţiuni, cei patru PRM-işti au obţinut funcţia de preşedinte şi de atunci preşedintele şi-a văzut liniştit de vizite în străinătate, lăsând treburile administrative pe seama vicepreşedinţilor de la PNL şi PDL.
Practic Bunduc nu s-a remarcat prin nimic pozitiv dar nici negativ, mulţumindu-se să se menţină deasupra conflictelor politice locale ca simplu observator. De menţionat ar fi că pe perioada mandatului actual nici un proiect major nu a fost dus la capăt, mai mult, începerea construcţiei podului de peste Dunăre între judeţele Tulcea şi Galaţi fiind amânată de mai multe ori din diverse motive birocratice.
Hogea face legea la Primăria Tulcea
Dintre cei cinci candidaţi anunţaţi pînă acum, doar doi au cu adevărat şanse să câştige funcţia de primar al municipiului Tulcea. Constantin Hogea(PDL) şi Ion Vărgău (PSD) se vor lupta probabil în turul doi în timp ce restul candidaţilor sunt cotaţi cu cel mult cinci procente. Conform sondajelor neoficiale actualul primar Hogea ar întruni aproximativ 35% dintre sufragii, iar Vărgău 22%.
„Primarul îmbogăţit”
Hogea este apelat „primarul îmbogăţit”, fost un simplu profesor de liceu, care a reuşit să-şi construiască o vilă în centrul oraşului. Acuzaţiile au curs la adresa sa, întrucât firma respectivă ar fi avut contracte şi cu Primăria Tulcea Hogea s-a axat în mandatul său pe înfrumuseţarea vizuală a oraşului prin schimbarea bordurilor, reabilitarea trotuarelor cu pavele autoblocante şi vopsirea faţadelor blocurilor.
Singurul proiect major a fost ecologizarea lacului Ciuperca, un proiect de 70 de milioane de euro cu fonduri guvernamentale, precum, şi reabilitarea Pieţii Civice, proiecte demarat în anul electoral 2008. Primarul se mai laudă cu 35.300 metri pătraţi de covoare asfaltice turnate pe străzile din municipiu.
Mare iubitor de festivităţi şi spectacole primarul Hogea a fost obligat de instanţă să plătească despăgubiri după ce a uitat să plătească drepturi de autor pentru muzica difuzată la un eurorevelion. Bugetul Primăriei pe anul în curs este de aproximativ 24 de milioane euro.
Ion Vărgău, prefectul-zbir
Contracandidatul lui Hogea este senatorul PSD Ion Vărgău. Vărgău s-a evidenţiat pe perioada mandatului de prefect în perioada 2000-2004, cînd a impus un climat de ordine în municipiu. Este cunoscut faptul că prefectul efectua vizite inopinante prin municipiu chiar şi noaptea, luănd pulsul oraşului nu doar din rapoartele oficiale.
Vărgău are dezavantajul că, în timpul mandatului de senator s-a cam îndepărtat de politica locală. În Parlament, s-a remarcat printr-un număr mare de interpelări. Pincipalele probleme din Tulcea sunt lipsa locurilor de muncă, numărul mare de câini comunitari, numărul mare de străzi fără sistem de canalizare şi lipsa locurilor de parcare.
TRIFON BELACURENCU
Vârstă: 55 de ani
Familie: căsătorit, doi copii
Profesie şi studii: inginer construcţii navale, Facultatea Galaţi
Apartenenţa politică: PSD
Avere: apartament în Tulcea, apartament în Bucureşti, depozite în valoare de 79.000 lei, 10.000 dolari, credit de 50.000 euro, venituri de 65.000 lei, un Cielo, un VW, casă şi teren la Mila 23 (moştenire), bijuterii în valoare de 6.200 euro.
Puncte tari: experienţă şi influenţă politică, cunoscut în judeţ.
Puncte slabe: imaginea lui este asociată cu „baronii“ locali din Delta Dunării - Bittner şi Dan Verbina
CHIRICĂ LEFTER
Vârstă: 51 de ani
Familie: căsătorit
Profesie şi studii: economist, ASE, doctor în economie, profesor universitar la mai multe facultăţi
Apartenenţa politică: PNL
Avere: trei hectare teren arabil, 950 mp intravilan, apartament + casă în Tulcea, auto Dacia 1300.
Puncte tari: neimplicat în scandaluri politice sau de afaceri, reputaţie bună ca profesor universitar, cunoscut, experienţă în managementul unor instituţii publice locale.
Puncte slabe: lipsă de experienţă în „meciuri“ electorale.
CONSTANTIN HOGEA
Vârstă: 51 de ani
Familie: căsătorit, doi copii
Profesie şi studii: Institutul Agronomic Timişoara - Facultatea de Agricultură, anul absolvirii 1982, doctor în agronomie
Apartenenţa politică: PDL, PD
Avere: 10 hectare teren agricol, 4.547 metri pătraţi teren intravilan, casă în comuna Cerna, o casă şi un apartament în Tulcea, apartament în Bucureşti, un Cielo şi un VW Passat. Puncte tari: a reabilitat centrul oraşului şi este susţinut de majoritatea oamenilor de afaceri.
Puncte slabe: a transformat oraşul într-un continuu şantier, acuzat de implicare în afaceri controversate.