Baronii uninominali, promulgaţi de urgenţă

Baronii uninominali, promulgaţi de urgenţă

Traian Băsescu, PDL şi PSD forţează alegerea preşedinţilor de CJ prin vot uninominal, în ciuda opoziţiei guvernului şi a PNL.

Traian Băsescu şi Curtea Constituţională au făcut tot ce le-a stat în putinţă ca legea privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal să fie aplicată chiar la scrutinul de la 1 iunie. De partea cealaltă, liberalii, dezavantajaţi de acest aranjament, fac tot posibilul să o împiedice. În regim de urgenţă, Curtea Constituţională a respins ieri în unanimitate sesizarea PRM şi PC privind neconstituţionalitatea Legii electorale.

Imediat, preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea în timp ce se pregătea să ia avionul din Suedia pentru a merge la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. Promulgarea „prin fax“ a venit chiar în lipsa oficializării deciziei Curţii prin publicarea în Monitorul Oficial, situaţie fără pecedent. În replică, guvernul a urgentat declanşarea procedurilor de organizare a alegerilor pe legile vechi, în vigoare, tocmai pentru a evita aplicarea noii legi. Astfel, în şedinţa de ieri a executivului s-au aprobat zece hotărâri care stabilesc data alegerilor, calendarul de campanie, termenul pentru depunerea candidaturilor şi constituirea birourilor electorale. Guvernul are soluţii pentru amânare

Chiar dacă legea a fost promulgată din scurt, introducerea votului uninominal pentru şefii de consilii judeţene încă din iunie este deocamdată controversată. Aplicarea legii ar putea fi amânată până în 2012 de faptul că a fost promulgată abia după declanşarea procedurilor pentru localele din 2008. „Legea spune că prevederile referitoare la aceştia nu vor fi aplicate dacă procedurile legate de alegeri sunt deja demarate“, explică Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, implicat în medierea discuţiilor dintre partide pentru uninominal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum guvernul a dat deja hotărârea prin care stabileşte datele de 1 şi 15 iunie pentru locale, procedurile pentru alegerile din 2008 au fost practic declanşate, a confirmat Victor Paul Dobre, secretar de stat la Ministerul Internelor. Desincronizarea prin publicarea legii electorale abia astăzi în Monitorul Oficial ar putea compromite astfel introducerea uninominalului. Acelaşi scenariu, enunţat şi de deputatul PC Sergiu Andon, circulă şi printre liberali, la mâna cărora rămâne practic organizarea alegerilor.

Decizia finală urmează să fie luată de premierul Tăriceanu, care ezită în privinţa amână- rii de teama unor prejudicii de imagine. De cealaltă parte însă, deputatul PSD Victor Ponta, unul dintre autorii textului care creează controverse, susţine că nu există motive pentru ca legea să nu fie pusă în practică imediat. La rândul său, liderul PSD Mircea Geoană spune că „e obligatoriu“ ca legea să se aplice acum, în caz contrar ameninţând cu moţiunea de cenzură.

PDL şi PSD şi-ar împărţi baronii O eventuală dispută pe interpretarea termenului de intrare în vigoare ar ajunge cel mai probabil din nou la Curtea Constituţională, punând noi piedici legii, estimează Pârvulescu. Totodată, Sergiu Andon nu a exclus posibilitatea ca uninominalul să fie din nou atacat la Curte deoarece decizia judecătorilor nu a fost luată pe fondul legii, ci pe chestiuni de procedură.

Alegerea şefilor CJ prin vot uninominal într-un singur tur ar aduce avantaje în special PDL-ului şi PSD-ului, care şi-ar împărţi practic mandatele puse în joc. Pe rezultate similare cu cele obţinute de partide la europarlamentare, PDL şi-ar instala preşedinţii de CJ în 22 de judeţe, PSD în 15, iar UDMR în 5. PNL ar risca să nu prindă însă niciun mandat. CALENDARUL ALEGERILOR > Până pe 16 martie se vor desemna judecătorii BEC

> Depunerea candidaturilor 31 martie-22 aprilie

> Campania electorală 2-31 mai

> 1 mai - se va efectua tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot.

> 1 iunie - ziua alegerilor, în care oamenii vor putea merge la urne între orele 7.00 şi 21.00; primul tur.

> 15 iunie, al doilea tur de scrutin. Guvernul a alocat ieri pentru organizarea alegerilor locale fonduri de 66 milioane lei, dublu faţă de cele alocate în 2004. (Mihaela Dincă)