Baricada anticomunistă a mai pierdut un erou: Cristi Paţurcă

Baricada anticomunistă a mai pierdut un erou: Cristi Paţurcă

Una dintre dorinţele artistului, exprimate în timpul vieţii, a fost aceea că, atunci când va muri, să fie incinerat, iar cenuşa să-i fie împrăştiată în Piaţa Universităţii. Prietenii îi vor respecta dorinţa.

Autorul "Imnului golanilor", Cristi Paţurcă s-a stins ieri, la doar 46 de ani, într-o garsonieră din Drumul Taberei, în care stătea cu chirie.

În ultima vreme, copilul teribil al Pieţei Universităţii a stat mai mult prin spitale: suferea de TBC şi de ciroză. Folkistul a murit în jurul orei 13.30. Producătorul lui, Alexandru Blidăreanu, a declarat pentru "Evenimentul zilei" că, în ultimele zile, artistul se simţea bine, pregătea un nou album şi lucra la al doilea volum al cărţii sale "Mi-e greu titlul de erou": "Pe la ora 14.00, m-a sunat un prieten şi mi-a zis că nu răspunde Cristi la telefon. Am ajuns la blocul în care locuieşte. Între timp m-a sunat şi prietena lui, Ioana, şi mi-a zis că a murit Cristi. Încă nu ştim cauzele decesului. Una dintre dorinţele sale, exprimate de nenumărate ori în timpul vieţii, a fost aceea că, atunci când va muri, să fie incinerat, iar cenuşa sa să fie împrăştiată în Piaţa Universităţii. Îi vom respecta dorinţa".

Viaţa unui "golan"

În 1990, Paţurcă avea 25 de ani şi cânta înverşunat împotriva sistemului condus de Iliescu. A fost vedeta "Golaniadei", cel mai mare manifest anticomunist din România care, seară de seară, aduna zeci de mii de oameni în centrul Capitalei.

Când "Golaniada" a luat sfârşit, Paţurcă nu a profitat de oportunităţile de atunci. A continuat să cânte, însă viaţa prea boemă i-a şubrezit sănătatea. La începutul anului trecut, l-am găsit internat la Spitalul "Victor Babeş". Rămăsese fără casă, era supărat pe viaţă, slăbit şi uitat de toată lumea: "Am ajuns un boschetar, chiar aşa să scrieţi", spunea artistul, care regreta că, luat de val, nu a avut grijă de sănătatea lui: "Nu trebuia să beau şi să fumez atât de mult".

"Dumnezeu şi-a întors faţa şi către mine"

Impresionat de starea folkistului, preşedintele Băsescu i-a făcut o vizită-surpriză, l-a ajutat cu bani şi i-a promis că-şi va primi certificatul de revoluţionar.

Viaţa lui începuse, oarecum, să se aşeze: după mai multe internări în sanatorii, starea de sănătate se ameliorase, îşi făcuse o prietenă, Ioana Sitaru, medic de profesie, şi se mutase într-o garsonieră din Drumul Taberei, pe care plătea o chirie de 1.100 lei.

Şi-a lansat cartea "Mi-e greu titlul de erou" şi un CD cu melodii folk - "La majorat". "Cred că Dumnezeu s-a schimbat, şi-a întors faţa şi către mine. După cum ai remarcat, arăt mult mai bine. Îţi aminteşti cum eram in spital?... E altceva acum, sper să mă fi făcut bine cu totul".

Ultimul Crăciun

Pe la jumătatea lunii decembrie, când l-am vizitat ultima oară, artistul lucra la un nou album, "Tu eşti iarna". De astă-dată de colinde. Parcă voia să se împace cu toată lumea. De unde şi până unde "Tu eşti iarna?": "Păi, nu contează, poţi să fii şi primăvară, şi toamnă, şi noapte, şi zi. O să vedeţi un alt Cristi Paţurcă. Colindele astea le coc de un an şi sunt interpretate cu o fată pe nume Ana". L-a lansat pe 16 decembrie, în memoria eroilor Revoluţiei.

Era jovial, plin de viaţă şi se lăuda că va deveni şi el jurnalist. "La începutul anului viitor voi deschide, împreună cu nişte prieteni, un radio on-line, «Kilometrul 0». Eu voi fi director artistic. O să băgăm numai muzică românească. Asta după ce o să mă operez, un fleac". Avea un abdomen mult prea mare pentru statura sa uscăţivă. Şi-l ascundea sub o bluză largă de trening. Spunea că a scăpat de TBC, însă evita să vorbească de problemele pe care le avea la ficat, deşi cu ceva vreme în urmă zicea că un medic îl anunţase că e pus pe lista de transplant.

Gânduri pentru Iliescu

Nu mai era atât de înverşunat împotriva lui Ion Iliescu, glumea chiar că o să-i trimită şi lui un CD: "La negândita şi nedorită moarte a lui Adrian Pănescu, m-am întâlnit ... cu cine crezi?... cu Ion Iliescu... A fost mai mult decât amabil. M-a luat în braţe, era cu Adrian Năstase, cu Nicu Văcăroiu şi cu Victor Ponta, pe care l-am ignorat. Ştii ce mi-a zis Ion Iliescu? Şi nu vorbesc din cărţi... «Cristi, îmi plac foarte mult cântecele tale». I-am zis: «Domnule preşedinte, dar v-am făcut criminal, v-am făcut animal, v-am făcut în chip şi fel». Cică «nu contează, mie îmi plac cântecele tale, mergi înainte»... Buun aşa?".

Spunea că el şi fostul pre şedinte nu aveau cum să se ignore: "Asta-i cea mai mare greşeală a oamenilor, că se ignoră. Nu ne ignorăm pentru că nu avem cum, noi contăm unul pentru altul. El era subiectul meu în cântece, iar eu eram subiectul lui pentru că era unul care-l huiduia. Oricum, mesajul meu pentru el este: «Ioane, te-am iertat, dar nu uit»!".

De ieri, "golanul" Cristi Paţurcă nu mai supără pe nimeni.

VERSURI "Mai bine haimana, decât trădător Mai bine huligan, decât dictator Mai bine golan, decât activist Mai bine mort, decât comunist.", IMNUL GOLANILOR

<object width="560" height="445"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2eiQ4sLsC00?fs=1&amp;hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/2eiQ4sLsC00?fs=1&amp;hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="445"></embed></object>

DESTIN

Mereu pe drumuri

Cristi PaturcaCristi Paţurcă a cântat şi înainte de ’90, în special muzică folk, însă celebritatea a cunoscut-o în Piaţa Universităţii cu "Imnul golanilor", compus în toaleta Facultăţii de Geologie.

Preşedintele Ion Iliescu i-a numit golani pe cei care se adunau în piaţă, iar ei au declanşat celebra "Golaniadă", care a ţinut din aprilie până în iunie, când au fost împrăştiaţi de mineri. A fost căsătorit, dar a divorţat. Are un copil, Vlad, de 12 ani, despre care spunea că e foarte mândru de tatăl lui. Viaţa boemă şi excesele i-au afectat sănătatea.

În decembrie 2007, a fost internat în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", din Bucureşti. Era în stare gravă, suferise o hemoragie internă. Medicul care l-a îngrijit spunea că are tuberculoză pulmonară. Un an mai târziu, a fost evacuat din locuinţa din Cotroceni. Un candidat la alegerile locale i-a oferit o garsonieră, însă a fost evacuat şi de acolo. În spital fiind, a fost somat să-şi strângă lucru rile de pe scara blocului.

A găsit adăpost la Asociaţia "21 Decembrie". Pe 27 aprilie 2010, a primit Crucea Naţională "Serviciul Credincios - clasa a III-a", distincţie acordată de preşedintele Traian Băsescu. Trupul neînsufleţit al artistului va fi depus la sediul Asociaţiei "21 Decembrie".