Bărbaţii, acum mai femei

Bărbaţii, acum mai femei

Tinerii celibatari visează la sufletul-pereche, sunt dispuşi să se angajeze în relaţii serioase şi nu se feresc să verse lacrimi.

Bărbaţii tineri, celibatari, par a se fi săturat de etichetele potrivit cărora ar fi imaturi, insensibili sau obsedaţi sexual: un nou sondaj relevă că majoritatea lor cred în ideea unui suflet-pereche, nu sunt speriaţi de relaţiile serioase şi apreciază că „bărbaţii adevăraţi pot să plângă“. Aproximativ 70.000 de bărbaţi, cu media de vârstă de 28 de ani, au demontat multe dintre stereotipurile standard şi au demonstrat că bărbatul modern este animat de un simţ al valorii, loialităţii şi familiei.

Studiul, realizat de portalul AskMen.com, arată că 77% dintre respondenţi caută prietene „cu potenţial de nevastă“, în timp ce 77% cred că au un suflet-pereche, iar 69% nu şi-ar înşela niciodată partenera.

„Rezultatele acestui studiu vor fi surprinzătoare pentru multe femei, în condiţiile în care majoritatea lor au o perspectivă complet diferită asupra a ceea ce simte sau gândeşte bărbatul obişnuit“, spune James Bassil, redactor- şef al AskMen.com.

Dezamăgiţi de clişee

„Ideea că tinerii vor să fie singuri şi să treacă de la o prietenă la alta nu este deloc adevărată“, a adăugat el. Studiul, care a fost realizat exclusiv on-line, pe o perioadă de cinci săptămâni, mai relevă că 60% dintre bărbaţi sunt sătui de felul în care sunt portretizaţi în reclame.

Bassil afirmă că imaginile bărbaţilor din reclamele tipărite sau televizate nu s-au schimbat deloc de câteva decenii, în timp ce imaginile femeilor în media s-au modificat continuu, odată cu schimbarea rolului lor în familie şi la locul de muncă. „În sitcomuri şi în reclame, tinerii sunt portretizaţi ca imaturi, ca băieţi de gaşcă ocupaţi în permanenţă să nu afle soţiile sau prietenele lor de prostiile pe care le-au făcut. Acesta chiar nu este cazul“, a subliniat Bassil.

Înapoi la valorile tradiţionale

AskMen.com, o divizie a Fox Interactive Media, a mai descoperit că 56 la sută dintre bărbaţi cred că sunt mai „masculini“ dacă reuşesc să fie taţi sau soţi buni. Alţi 75% au recunoscut că au plâns în faţa unei femei, iar 57% gătesc şi le place să o facă. „Aceasta pare să fie un adevărat reviriment al valorilor tradiţionale în rândul bărbaţilor, cu totul împotriva a orice vedem în media“, a mai spus Bassil. ÎN NUMELE TRADIŢIEI

Se luptă pentru a purta fustă

La peste cinci secole de la dispariţia sa din Franţa, portul fustei de către bărbaţi este asumat şi apărat cu pasiune de „Bărbaţi în fustă“, o asociaţie care a luat ca exemplu lupta femeilor pentru a purta pantaloni, relatează AFP. „În ziua de azi, milioane de bărbaţi din întreaga lume poartă fustă, precum sarong în Asia sau djellaba în Africa, fără a fi stânjeniţi. De ce nu şi noi?“, se întreabă Dominique Moreau, 39 de ani, preşedintele „Hommes en Jupe“ (HeJ), o asociaţie din Poitiers, înfiinţată din 2007. „Timp de secole, în Franţa, bărbaţii au purtat veşminte deschise“, susţine Moreau, de profesie funcţionar. „Noi luptăm împotriva prejudecăţilor şi a clişeelor care asociază bărbaţii în fustă cu travestiţii, perverşii şi alţi nefericiţi. Femeile au luptat să poarte pantaloni, noi facem acelaşi lucru pentru fuste“, susţine Moreau.

Ne puteți urmări și pe Google News