Banii intră direct în cont! Decizia momentului luată de Guvern. Ajutor important pentru aceşti români

Banii intră direct în cont! Decizia momentului luată de Guvern. Ajutor important pentru aceşti româniSursa: arhiva EVZ

Constantin-Daniel Cadariu anunță vești pozitive pentru antreprenorii români care au avut de suferit de pe urma pandemiei de COVID-19. Statul român acordă sprijin companiilor care au fost afectate, în mod direct sau indirect, de pandemia de COVID-19, astfel că aplicațiile de finanțare depuse  până în 28 octombrie 2020 au beneficiat de fonduri în valoare de 3.802.639.545 lei. Pentru sprijin de la stat au aplicat 22.226 companii, iar dintre acestea, 13.836 de contracte au fost achitate,

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Costantin- Daniel Cadariu, informează opinia publică asupra faptului că România va continua implementarea celui mai amplu proiect de finanțare, având o valoare totală de aproximativ un miliard de euro.

„Măsura 2”, cel mai mare program finanțat vreodată în România, anunță ministrul Cadariu

„A început procedura de plată pentru ultimii beneficiari admiși la finanțare ai Măsurii 2, cel mai mare program finanțat vreodată în România, valoric, cu o sumă care se îndreaptă spre un miliard de euro! Am reușit să deblocăm situația celor aproximativ 3.000 de beneficiari care nu și-au primit sumele cuvenite, astfel încât, în cel mai scurt timp, să finalizăm toate plățile restante”, transmite ministrul Atreprenoriatului și Turismului.

La nivel procedural, aplicanții vor trebui să descarce contractele din aplicația informatică, să le semneze, iar apoi să le reintroducă în format online, împreună cu dovada de co-finanțare, anume un extras de cont bancar, o scrisoare de aprobare a respectivului credit ori contract de creditare, dar nu mai târziu de 20 de zile de la primirea contractelor.

„Vreau să atrag atenția asupra acestui termen de 20 de zile de la primire și rog aplicanții să se încadreze în termenul procedural pentru a evita situația nedorită de respingere la finanțare din acest motiv”, mai spune Constantin Cadariu.

Firmele afectate de pandemie sunt sprijinite financiar

Statul român acordă sprijin companiilor care au fost afectate, în mod direct sau indirect, de pandemia de COVID-19, astfel că aplicațiile de finanțare depuse  până în 28 octombrie 2020 au beneficiat de fonduri în valoare de 3.802.639.545 lei.

Din această sumă, 3.286.765.859 lei reprezintă fonduri externe nerambursabile, iar 515.873.686 lei sunt fonduri de la bugetul statului.

Pentru sprijin de la stat au aplicat 22.226 companii, iar dintre acestea, 13.836 de contracte au fost achitate, până la data de 10 decembrie 2021.

Măsura 2 – „Granturi pentru capital de lucru” are drept scop sprijinirea companiilor care au suferit pierderi din cauza pandemiei,  prin faptul că activitatea le-a fost perturbată de răspândirea virusului COVID-19, sau chiar interzisă în perioadele declarării stărilor de urgență ori alertă.

Vești bune pentru antreprenorii din HoReCa

Vin banii pentru antreprenorii din HoReCa, care au aplicat cu succes pentru schema de ajutor de stat. Fondurile vor fi disponibile până la finalul lunii ianuarie, după cum a anunțat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

„O veste foarte bună pentru antreprenorii din sectorul HoReCa, care au aplicat cu succes pentru schema de ajutor de stat dedicată lor, este că sumele au început să le fie virate în conturi! Banii au ajuns la băncile partenere şi, până la sfârşitul acestei luni, toţi beneficiarii vor fi plătiţi! Este vorba de a doua prorată în valoare de peste 1,2 miliarde de lei, care închide, astfel, programul”, a spus Constantin-Daniel Cadariu.

Conform unui comunicat al MAR, ministerul publică listele celor 39.498 de beneficiari plătiţi în total până la data de 27 ianuarie a.c., pentru cele trei măsuri gestionate şi implementate. Mai exact, este vorba despre 17.368 de beneficiari pentru prima sesiune a Măsurii 1 (Microgranturi), 13.836 pentru Măsura 2 (Granturi pentru capital de lucru) şi alţi 8.294 pentru HoReCa.

Au fost 122.952 de aplicanți

„Etapele de înscriere, interogarea automată a bazelor de date, verificarea şi evaluarea, apoi etapele de contractare, decontare, plată şi raportare, toate au fost duse la bun sfârşit datorită echipelor din cadrul instituţiei şi Agenţiilor pentru IMM, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului, ale partenerilor din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi, nu în ultimul rând, eforturilor susţinute ale partenerilor bancari.

Concret, preverificarea şi evaluarea electronică au fost realizate pentru un volum total de 122.952 de aplicanţi, dintre care: 29.250 la prima sesiune a Măsurii 1, 22.226 pentru Măsura 2, 27.736 la fosta Măsura 3, preluată acum de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pentru care s-a efectuat înscrierea şi preverificarea electronică, 33.555 în ceea ce priveşte cea de-a doua sesiune a Măsurii 1 şi 10.185 pentru HoReCa”, conform Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News