Românii ar putea primi din nou vouchere de vacanță! Ce prevede OUG pusă în dezbatere de Ministerul Turismului

Românii ar putea primi din nou vouchere de vacanță! Ce prevede OUG pusă în dezbatere de Ministerul TurismuluiRomânii care vând vouchere de vacanță riscă amenzi uriașe. Fenomenul, din ce în ce mai popular în România. Sursa foto: arhivă EVZ

OUG care prevede reluarea acordării voucherelor de vacanță a fost pus în dezbatere. Anunțul a fost făcut joi seara, de către Ministerul Turismului. Aceste beneficii acordate angajaților au rolul de a combate efectele pandemiei din sectorul turismului românesc. Ordonanța de urgență prevede și o serie de modificări cu privire la voucherele acordate în 2020.

Joi a avut loc prima întâlnire de lucru la sediul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Conform unui anunț făcut public de către minister, la prima întâlnire convocată de către Constantin Cadariu, noul ministru, subiectul principal al discuțiilor a fost acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații bugetari. Aceștia ar putea primi din nou astfel de prime din 2022.

”Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanţă este un exemplu de bună practică şi aş menţiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulaţiei turistice interne, sprijinirea comunităţii locale, refacerea forţei de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar şi crearea unor noi oportunităţi de angajare. Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparenţă decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022", a declarat Daniel Cadariu.

Potrivit documentului, acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a primelor de vacanță sub formă de vouchere în valoare de 1.450 lei ”s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariați români din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, să-și petreacă concediile în țară”.

Voucherele de vacanță au ajutat turismul românesc în perioada pandemiei provocate de COVID-19

Conform oficialilor, voucherele de vacanță au avut rolul de a combate efectele pandemiei din sectorul turismului românesc. Chiar dacă vorbim despre o perioadă extrem de grea, cu multe restricții, românii au achiziționat pachete turistice în diverse zone ale țării.

”Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată. De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi.

Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, prin aplicarea în continuare a dispozitiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se arată în Expunerea de motive.

Voucherele de vacanță emise în perioada 2022 - 2026 vor fi oferite în format electronic.

La întâlnirea cu noul ministru al Transporturilor au fost prezenți membri ai Alianței pentru Turism - Cartel Alfa, Asociația Națională a Stațiunilor Balneare și Balneoclimatice din România (ANSBBR), Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) și Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET).