Bani de la stat pentru achiziționarea panourilor solare. Reguli de acordare a voucherelor

Bani de la stat pentru achiziționarea panourilor solare. Reguli de acordare a voucherelor Balcoane solare, noul mecanism disponibil pentru consumatori. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Românii vor primi vouchere cu ajutorul cărora să își poată să achiziționa panouri solare. Acestea ar urma să fie acordate abia începând de anul viitor.

Programul are la bază creșterea eficienței energetice a locuințelor din România. Acesta ar urma să intre în vigoare după ce noua formă a PNRR. Inițiativa presupune acordarea către populație de vouchere în valoare de 25.000 de lei. Cu ajutorul acestora românii își vor putea achiziționa panouri solare pentru locuințe.

Bani de la stat pentru achiziția de panouri solare

Programul ar urma să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024. Vouchere le vor avea o valoarea de 25.000 de lei și sunt dedicate achiziției de panouri solare. De asemenea, anul viitor fi acordate vouchere de 76.500 de lei pentru anveloparea sau schimbarea ferestrelor. Cuantumul respectiv va fi atribuit per familie.

Ministrul Proiectelor și Fondurilor Europene a precizat că scopul inițiativei este de a crește eficiența energetică a locuințelor din România.

Ne puteți urmări și pe Google News
panouri solare

Panouri solare, Sursa foto:Celsius Plus

Adrian Câciu susține că cetățenii vor putea accesa până la 50.000 de lei de la stat. Banii vin sub forma voucherelor în baza cărora beneficiarii vor putea face achizițiile.

Cuantumul de 50.000 de lei ar urma să fie împărțit în două vouchere diferite. O parte a banilor va putea fi folosită pentru cumpărarea de panouri solare. De asemenea, restul de 25.000 de lei pot fi directionați pentru finanțarea echipamentelor care stochează energia.

Ministrul a menționat că banii vor fi acordați familiilor care vor depune cereri în acest sens. Derularea programului va începe cu 1 ianuarie 2024. Acesta va fi valabil până în 2026.

Pentru acest program va fi alocat un buget total de 1,1 miliarde de euro. Banii provin din componenta RePower EU.

Noile reglementări legate de bugetul european destinat programului de eficientizare energetică au fost propuse de Ursula von der Leyen. Aceasta a precizat recent că toate țările trebuie să pună accentul pe energia regenerabilă.

"Energia regenerabilă ne face mult mai independenţi de gazele ruseşti. Anul trecut, am adăugat 34 de gigawaţi capacitate de energie regenerabilă mixului energetic al UE, economisind astfel 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Toate ţările UE trebuie să depună eforturi în acest domeniu şi să profite de oportunităţile de investiţii ale planului Repower EU", afirma șefa Consiliului European.

Vouchere pentru achiziționarea de panouri solare vor putea fi accesate atât de românii din mediul rural cât și de cetățenii care locuiesc în orașe.