Românii cu panouri solare contribuie la securitatea energetică a țării. Prosumatorii au generat 867 MW

Sursa foto. celsius plus

Prosumatorii, adică acele persoane care și-au montat pe acoperișurile caselor panouri solare, sunt acum o componentă importantă pentru securitatea energetică a țării.

Românii care au montate panouri solare contează pentru securitatea energetică a țării. Astfel, odată ce consumul propriu de energie electrică a fost satisfăcut, surplusul de curent electric reintră în circuitul național. Prosumatorii sunt menționați în draftul actului normativ. Aceste conține măsurile de asigurare a siguranței în aprovizionarea cu energie pe durata sezonului rece.

Panouri solare, o importantă componentă a sistemului energetic din România

În documentul respectiv se menționează faptul că una din cauzele reducerii consumului de energie din acest an sunt chiar prosumatorii. Documentul mai arată că prețul ridicat al energiei electrice și producția realizată de prosumatori, au dus la scădrerea consumului brut de energie cu cca. 10%.  De menționat este faptul că autoritățile întâmpină dificultăți în măsurarea precisă a energiei electrice realizată de prosumatori. 

„La data de 31 mai 2023, puterea instalată în panourile solare ale prosumatorilor era de 867 MW. Pe fondul interesului crescut manifestat pentru instalarea de panouri fotovoltaice și a programelor derulate de AFM, pentru aceastî iarna s-a estimat punerea în funcțiune a unor capacități cu o putere instalată de cca. 1.500 MW.

Producția rezultată din panourile solare se scade din consumul estimat la nivel național. Pe perioada de iarnă s-a considerat un grad de încărcare similar cu al centralelor electrice fotovoltaice pentru care există sisteme de măsură”, este precizat în Programul de iarnă publicat sub formă de draft de Ministerul Energiei.

Puterea instalată în panourile solare a fost în luna mai de 867 MW

În draftul actului normativ se mai precizează că energia rezultată din producția panourilor solare se scade din consumul estimat la nivel național. Astfel, pentru luna februarie 2024 autoritățile așteaptă ca prosumatorii să furnizeze o producție de energie de 50 – 100 GWh.

Estimarea totală, pentru februarie 2024, a producției totale a panourilor solare va fi de 720 de Gwh. Dar chiar și în aceste condiții, puterea instalată în panourile fotovoltaice ale prosumatorilor a fost la finalul lunii mai, an curent, de 867 MW.

Astfel, datorită interesului tot mai mare pentru instalarea panourilor solare și a programelor derulate de AFM, autoritățile au estimat pentru această iarnă o putere de 1.500 MW.