Bani pentru Republica Moldova. Fondurile merg la gestionarea traficului aerian
- Nicolae Comănescu
- 8 februarie 2024, 07:52
Republica Moldova se va putea baza, în continuare, pe beneficiile Fondului de solidaritate voluntară privind managementul traficului aerian european.
Vești bune pentru Republica Moldova, care va beneficia în continuare de Fondul de solidaritate voluntară privind managementul traficului aerian european. La ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru negocierea și semnarea extinderii duratei Acordului dintre țara vecină și Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene (EUROCONTROL).
Respectiv, în anul 2024, Basarabia va beneficia suplimentar de un grant de 1,3 milioane de euro pentru finanțarea costurilor legate de managementul traficului aerian. Banii sunt destinați pentru costurile de personal, costurile asociate formării profesionale sau oricare alte costuri legate de pregătirea operațională pentru reluarea traficului aerian. Acest lucru se întâmplă în contextul în care, din cauza războiului din Ucraina, Î.S. „MoldATSA” are nevoie de mijloace financiare suplimentare pentru a-și realiza activitatea în conformitate cu standardele Organizației Internaționale Civile și EUROCONTROL.
Republica Moldova va beneficia de fonduri pentru traficul aerian
De menționat că Acordul multilateral dintre Republica Moldova și Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene referitor la implementarea Fondului de solidaritate voluntară privind managementul traficului aerian european a fost semnat în anul 2023, conform parlament.md.
Altfel, Guvernul din Republica Moldova a aprobat Programul de Reformă Economică 2024-2026 (PRE). Republica Moldova va participa pentru prima dată la exercițiul anual de analiză economică și financiară pentru țările candidate la Uniunea Europeană.
Programul de Reformă Economică are drept scop pregătirea Republicii Moldova pentru viitoarea participare la coordonarea și guvernanța politicii economice a Uniunii Europene. De asemenea, documentul propune îmbunătățirea reformelor structurale pentru susținerea stabilității macroeconomice, stimularea competitivității, încurajarea condițiilor pentru o creștere incluzivă și crearea locurilor de muncă.
”Documentul are o structură tip, urmată de toate țările candidate, fiind elaborat în baza datelor oferite de Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Banca Națională a Moldovei, Biroul Național de Statistică și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Programul prezintă analiza situației macrofinanciare și nu include partea de reforme structurale. Documentul urmează a fi elaborat și prezentat Comisiei Europene, anual”, se preciza într-un comunicat al Guvernului.