Bani digitali. Banca Centrală Europeană pregătește o monedă euro digitală

Bani digitali. Banca Centrală Europeană pregătește o monedă euro digitală

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, miercuri, 14 iulie, că pregătește lansarea proiectului pentru propria monedă euro digitală. Decizia privind oportunitatea lansării va fi luată într-o etapă ulterioară.

„Intrăm în era banilor digitali! La fel cum a fost în trecut cu mărfurile sau banii reprezentativi, banii digitali apar ca reacţie la schimbările din societate şi la noile tehnologii. În prezent, digitalizarea atinge toate domeniile vieţilor noastre. Pandemia doar a arătat cât de rapid pot fi făcute schimbările. Iar acest lucru afectează modul în care facem plăţi. Cumpărăm din ce în ce mai mult în mod digital şi online. Rolul banilor în numerar ca metodă de plată este în scădere", anunţă Banca Centrală Europeană.

„Soluţiile private pentru plăţi digitale şi online aduc beneficii importante, precum confortul, viteza şi eficienţa. Dar generează şi riscuri privind sfera privată, siguranţa şi accesibilitatea", mai precizează Banca Centrală Europeană.

„Ţinând cont de transformările digitale, care au potenţialul de a modifica modalităţile de plată şi chiar întregul sistem financiar, băncile centrale trebuie să fie curajoase şi să menţină pasul cu schimbările.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi, Consiliul de guvernare al Băncii Centrale Europene a decis să lanseze formal un proiect de pregătire pentru posibila emitere a unei monede euro digitale.

În termeni concreţi, acest lucru înseamnă că vom aloca resursele necesare pentru a concepe un produs de piaţă. Dar decizia dacă va fi emis ori nu un euro digital va veni într-o etapă ulterioară. Şi, oricum, un euro digital va fi complementar numerarului, nu va înlocui numerarul", subliniază Banca Centrală Europeană.

Euro digital ar putea fi lansat în jurul anului 2025

Dacă totul va merge bine, euro digital ar putea fi lansat în jurul anului 2025, oferind cetăţenilor un nou mijloc de plată.

BCE vrea să se alăture tendinţei de creştere a plăţilor fără numerar, care s-a amplificat odată cu pandemia de Covid-19. Chiar şi în Germania, ţară unde numerarul a fost mult timp rege, în 2020, pentru prima dată, consumatorii au plătit mai mult cu cardul decât cu numerar.

BCE se teme că această tendinţă va fi una de care vor profita monedele virtuale private sau valutele străine. În 2019, un proiect al Facebook de a-şi crea propria monedă virtual a provocat un adevărat şoc.

În paralel, mai multe ţări, precum China sau SUA, lucrează la propria lor criptomonedă. Beijingul a început deja testele cu plăţile în e-yuan via telefonul mobil, obiectivul fiind acela de a face din e-yuan o monedă internaţională de referinţă.