Bancpost pierde lupta cu clienţii

Bancpost pierde lupta cu clienţii

Românii înşelaţi de bănci cu noi comisioane şi dobânzi umflate în ultimele săptămâni au repurtat prima victorie.

Bancpost a anunţat că va renunţa la comisionul de 0,59% din sold introdus de curând, după ce a fost amendată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu suma de 60.000 de lei (peste 16.000 de euro), ne-a declarat Dan Vlaicu, şeful ANPC.

„Săptămâna trecută au fost depuse peste 100 de sesizări din partea consumatorilor care vizau acest comision al Bancpost. Banca a fost sancţionată din cauza practicilor comerciale incorecte, după ce a introdus un comision care nu era specificat în contractul încheiat cu clienţii“, a explicat Dan Vlaicu.   Bancpost a introdus recent comisionul şi şi-a anunţat clienţii că vor trebui să îl suporte prin intermediul unor scrisori. O parte dintre acestea au ajuns dovezi pe biroul inspectorilor ANPC.

Comisionul urma să se aplice tuturor creditelor încheiate de bancă, iar clienţii nu au ajuns încă să îl plătească, deoarece s-au grăbit să depună sesizări, potrivit inspectorului ANPC, Laura Hora.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ordonanţă pentru comunicarea cu banca   Relaţia dintre bănci şi clienţii lor va fi reglementată printr-o ordonanţă de urgenţă, aflată în stadiul de proiect iniţiat de ANPC la jumătatea acestei luni. Potrivit proiectului de act normativ, băncile nu vor putea introduce sau majora comisioanele pe durata derulării unui contract, iar dobânda va fi calculată în mod transparent.

De asemenea, banca va trebui să le ofere clienţilor toate informaţiile corecte încă dinainte să semneze contractele. Astfel, la solicitarea unei persoane, instituţia de creditare va fi obligată să prezinte contractul-tip pentru acel credit şi o simulare de costuri, pentru ca fiecare client să le poată analiza.

Proiectul prevede ca banca să informeze clienţii cu 30 de zile înainte despre intenţia de modificare a clauzelor contractului. Iar clientul va avea dreptul să refuze modificările, caz în care va putea restitui creditul fără plata comisionului de rambursare.

Băncile care nu vor respecta aceste prevederi ar putea plăti amenzi cuprinse între 5.000 şi 50.000 de lei.

Conform preşedintelui ANPC, proiectul de ordonanţă de urgenţă va începe să se aplice cel mai probabil începând cu 1 ianuarie 2009, la 60 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Laura Hora, inspector ANPC: ”  În ultimele săptămâni, colegii mei primesc reclamaţii după reclamaţii la adresa băncilor. Nu mai au timp să le înregistreze că vin altele şi altele. ” 

CONTROALE

Nouă bănci în vizor

În afară de Bancpost, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a pus sub lupă actele altor nouă bănci. Clienţii acestora au depus împotriva lor circa 200 de plângeri numai în ultima săptămână, iar numărul persoanelor care îşi exprimă nemulţumirea este în creştere, potrivit reprezentanţilor instituţiei. „Inspectorii ANPC au demarat controalele din momentul primirii sesizărilor. În total, de la începutul anului, împotriva practicilor băncilor au fost depuse circa 1.500 de reclamaţii“, ne spune inspectorul ANPC, Laura Hora.