Băncile, obligate să scadă costurile la conversia creditului

Băncile, obligate să scadă costurile la conversia creditului

Executivul a adoptat o ordonanță privind contractele de credit imobiliare, care introduce noi drepturi pentru cei care au credite imobiliare

Cea mai importantă prevedere se referă la conversia creditului. Ordonanța prevede că un client poate solicita conversia într-o altă monedă (cea în care este retribuit sau cea din țara de reședință), în orice zi de derulare a creditului. Conversia se va face la cursul oficial al BNR, valabil în ziua în care clientul a solicitat acest lucru. În prezent, băncile funcționează după alte prevederi, care obligă clienții ca, după conversie, să achite un împrumut ușor „umflat”. Astfel, dacă un debitor vrea acum să preschimbe moneda împrumutului din valută în lei, trebuie să o facă la cursul băncii. Cum cursurile valutare ale băncilor sunt cu circa 1-3% peste nivelul oficial, creditul în lei, obținut în urma conversiei, va fi cu 1-3% mai mare, decât dacă trasformarea s-ar fi făcut la cursul oficial. Odată cu intrarea în vigoarea a ordonanței, această practică va trebui să dispară.

● Băncile nu au voie să introducă noi comisioane - Majorarea comisioanelor, pe parcursul derulării creditului, dar introducerea de noi comisioane, va fi interzisă. Este vorba de comisioanele pentru: casierie - atunci când beneficiarul retrage creditul, rescadențare, reeșalonare, schimbarea garan țiilor creditului, depunerea de numerar. Băncile nu au voie nici să majoreze marja dobânzii sau nivelul dobânzii fixe.

● Rambursare anticipată – Pentru rambursări în avans, băncile nu au voie să perceapă compensații.

● Clienții care nu își pot plăti ratele – Băncile vor avea obligația să vină în sprijinul celor care au dificultăți de plată.

● Recuperatori – Pentru creditele restante ce trebuie recuperate, banca nu are voie să perceapă alte costuri decât pe cel cu executarea silită. Totodată, dacă banca nu poate recupera creditele pe cont propriu, le poate vinde doar unei firme de recuperări cu sediul în România. Recuperatorii, fie că e vorba de bănci sau firme specializate nu vor mai avea voie să lipească somații pe ușa casei debitorului. Ajuns în executare silită, debitorul are dreptul să încerce să vândă singur casa, în maximum 6 luni.

● Dezvoltatori imobiliari – De la 1 ianuarie 2017, dezvoltatorii imobiliari vor fi obligați să se înscrie la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului dacă vor să acorde credite celor care le cumpără locuințele.

Ordonanța va intra în vigoare la zece zile după publicarea în Monitorul Oficial