Băncile chineze au investit masiv în Rusia. Mișcări financiare de proporții în război

Băncile chineze au investit masiv în Rusia. Mișcări financiare de proporții în război Sursa:EVZ

Din februarie 2022 până la sfârșitul lunii martie 2023, cele mai mari patru bănci din China și-au dublat de peste patru investiții totale în sectorul bancar rus, de la 2,2 miliarde de dolari la 9,7 miliarde de dolari.

Băncile chineze și-au dublat de patru ori investițiile în Rusia de la începutul războiului, relatează Financial Times. Experţii consideră că acțiunile băncilor chineze fac parte din eforturile Beijingului de a promova yuanul ca alternativă globală la dolar. La fel, băncile chineze promovează mișcarea Rusiei de a folosi yuanul ca monedă de rezervă.

Împrumuturile bancare chineze acordate creditorilor ruși, care sunt în principal o înlocuire a dolarului și euro cu yuanul, arată că sancțiunile își fac treaba, a spus Andrii Onoprienko, director de dezvoltare la Școala de Economie din Kiev.

Băncile chineze promovează yuanizarea Rusiei

Financial Times amintește că, înainte de începerea războiului din Ucraina, peste 60% din plățile pentru exporturile rusești au fost făcute în dolari și euro. Ponderea yuanului nu a depășit un procent. De atunci, ponderea plăților în valute pe care autoritățile ruse le numesc „toxice” s-a ridicat la mai puțin de jumătate. Ponderea yuanului a ajuns la 16%, scrie FT, citând date de la Banca Centrală a Federației Ruse.

Ne puteți urmări și pe Google News
Băncile chineze şi-au dublat investiţiile în Rusia

Băncile chineze şi-au dublat investiţiile în Rusia, Sursa: arhiva EVZ

Dependenţa de China

Una dintre principalele probleme pentru continuarea războiului Rusiei este problema modului de stabilire a așezărilor de comerț exterior. Marile bănci rusești au fost deconectate de la SWIFT. Numărul de canale pentru tranzacții transfrontaliere a scăzut drastic și a devenit mult mai dificil să efectueze tranzacții în dolari și euro. Autoritățile trebuie să caute noi scheme și soluții pentru a primi fonduri pentru exporturi și pentru a plăti importurile.

Dacă în primăvara anului 2022 mai exista o speranță timidă că războiul nu va dura mult și ar fi posibil să se revină la ordinea anterioară, acum situația a devenit atât de disperată încât Kremlinul este gata să discute despre utilizarea hawala. Acesta este un sistem de plată comun în Iran, care este ilegal în multe țări din cauza legislației împotriva spălării banilor.

Autoritățile și întreprinderile ruse au încercat să treacă la operațiuni în monede naționale, barter, plăți în numerar și alte scheme. Dar nu au reușit să găsească o soluție sistemică pentru 2022. În aceste căutări a apărut deja o tendință clară: accentul se îndreaptă către criptomonede și yuanizarea plăților. Aceasta crește rapid dependența economiei ruse de moneda chineză, cu toate riscurile care decurg.