Banca Centrală Europeană riscă "prăbușire totală" dacă nu iese din „modul de criză”! Avertismentul unii expert austriac

Banca Centrală Europeană riscă "prăbușire totală" dacă nu iese din „modul de criză”! Avertismentul unii expert austriac

Zona euro și administratorul său Banca Centrală Europeană sunt blocate într-un „modul de criză” permanent și nu există niciun mecanism care să îi permită să funcționeze în alt mod, avertizează un reputat economist austriac.

Jorn Kleinert, profesor de economie la Universitatea din Graz, a avertizat că Uniunea Europeană nu va putea justifica nimic de genul pachetului de recuperare convenit anul trecut pentru a face față viitoarelor crize la nivel de bloc. Profesorul Kleinert și-a prezentat îngrijorările într-un articol publicat pentru ziarul Die Presse din Viena.

Pledoarie pentru o politică fiscală impusă de la Bruxelles?

El susține o regândire fundamentală a modului în care uniunea monetară, care include pe cei 19 membri ai UE27,care au adoptat euro ca monedă. „UE și, mai presus de toate, Uniunea Economică și Monetară trebuie să facă bilanț după aproape 15 ani, care au fost aproape în întregime ocupați cu reacția la o mare varietate de crize. Banca Centrală Europeană face acest lucru. Își adaptează strategia și oferă consiliere cu privire la ceea ce trebuie să realizeze politica monetară în condițiile schimbate (globalizare, digitalizare, mediu de creștere modificat, dar și criza climatică). Este corect și important", spune Kleinert .

„BCE este conștientă de importanța încrederii pentru munca sa și lucrează pentru a consolida și, în unele cazuri, pentru a recâștiga încrederea participanților la piață, precum și a populației în activitatea sa”, susține profesorul Klienert, adăugând „Ceea ce lipsește este o discuție despre ieșirea din politica monetară neconvențională, din modul de criză”.

Soluția e întărirea puterii Bruxelles-ului în detrimentul statelor membre?

La baza problemei se afla imposibilitatea de a separa politica monetară (desfășurată la nivel național de BCE) și politica fiscală (responsabilitatea statelor membre, spune profesorul Kleinert, conform ziarului britanic Daily Express. Întărirea puterii forurilor europene de la Bruxelles în detrimentul statelor membre (inclusiv în ceea ce privește politica fiscală) este, de altfel, una dintre mizele conferinței pentru viitorul Europei care a început recent. De altfel, Verzii, partidul german care are  cele mai mari șanse de a câștiga alegerile din toamna acestui an, militează deschis pentru o politică fiscală comună și transformarea UE într-o Republică Federală Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News