„BALENELE VERZI” din România. Gruparea de INFRACTORI specializată în FURT VIRTUAL

„BALENELE VERZI” din România. Gruparea de INFRACTORI specializată în FURT VIRTUAL

O nouă grupare de infractori cibernetici au făcut prăpăd în conturile a sute de cetățeni străini. Așa zisele „balene verzi”, denumite după țepele în dolari, sau „verzișori”, au furat, timp de cinci ani, prin intermediul unor false pagini web ale unor bănci cu renume, o sumă mare de bani, din conturile străinilor.

O nouă grupare de infractori cibernetici, originari din România, așa zisele „balene verzi”, au păgubit sute de cetățeni străini, prin fabricarea de pagini web false către care clienții făceau plăți online pentru achiziția de produse care, în realitate, nu existau.  Cei 11 membri ai grupării, din București și județul Ilfov, au furat din străinătate peste 500.000 de dolari SUA, între anii 2013 și 2017.

„Balenele verzi” au fost oprite din activitatea lor infracțională în urma unor ample percheziții, efectuate astăzi, de  procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Buzău  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității, pe raza  municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov. În urma celor 11 descinderi, nouă suspecți au fost aduși la sediul DIICOT – Buzău, unde urmează sa fie audiaţi.

DIICOT și Poliția Română transmit că gruparea era specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din cercetările efectuate până acum reiese că în perioada  ianuarie 2013 - februarie 2017 pe raza municipiului Bucureşti s-a constituit un grup infracţional organizat, format din 11 persoane, cu vârste cuprinse între 25 şi 50 de ani, grup la care, ulterior, au aderat şi alți complici.

Într-o primă etapă membrii grupării „Balenele verzi” au  identificat și procurarat numeroase adrese de e-mail aparţinând unor titulari din străinătate. Apoi, prin metoda „phishing”, au clonat pagini web ale mai multor bănci din străinătate pe care le-au transmis clienților acestora, sub forma de mesaje electronice tip ”spam”, către adresele de e-mail deținute.

Ulterior, infractorii cibernetici fraudau aplicațiile de internet banking ale persoanelor care accesau paginile respective, generând, astfel, transferuri de bani, printr-un  sistem de transfer rapid, către conturi bancare controlate de „Balenele verzi”.

Pentru a putea retrage sumele transferate, membrii grupării au racolat  mai multe persoane de pe raza municipiului Buzău și București. Complicii au deschis conturi la mai multe bănci si retrăgeau sumele de bani transferate.

Până să fie prinși, infractorii cibernetici au efectuat 464 transferuri frauduloase în valoare totală de 504.196,14 USD.

În urma percheziţiilor au fost ridicate 10 grame de cannabis, mai multe carduri bancare, sume de bani, laptop-uri şi documente.

Dec asemenea, procurorii DIICOT- Buzău  au pus sechestru asigurator asupra unui apartament aparținand liderului grupării, precum şi asupra a patru autoturisme care aparțin celorlalți membrii ai grupului.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Bucureşti şi Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.