În premieră, fotografie surprinsă cu doi masculi balenă cu cocoașă, întreținând relații intime

În premieră, fotografie surprinsă cu doi masculi balenă cu cocoașă, întreținând relații intime Sursa foto: dreamstime.com

Cercetătorii au documentat primul caz documentat în care un mascul de balenă cu cocoașă a penetrat sexual un alt mascul, acesta din urmă părând rănit și acoperit de paraziți. Incidentul a avut loc în largul Maui, Hawaii, când o navă privată a observat balenele adulte în largul insulei în ianuarie 2022.

Cetățenii cercetători de la bordul vasului au observat că unul dintre animale avea o culoare neobișnuită, maronie, și au desfășurat camere subacvatice pentru a înregistra întâlnirea. Balenele au înotat în cercuri în jurul ambarcațiunii timp de 30 de minute, una dintre balene cu cocoașă (Balena B) părând să o urmărească pe cealaltă (Balena A). Balena A părea emaciată, avea o rană semnificativă la maxilar și era acoperită de păduchi de balenă (Cyamus boopis), ceea ce indică o stare de sănătate precară. Balena B, pe de altă parte, părea sănătoasă și puternică.

Balena B s-a apropiat în mod repetat din spatele balenei A și a pătruns în cea de-a doua balenă, părând să o țină pe balena A pe loc cu aripioarele sale pectorale. Ca răspuns la avansurile Balenei B, Balena A și-a contorsionat corpul în formă de „S”, o poziție pe care cercetările anterioare sugerează că balenele cu cocoașă din Hawaii o adoptă atunci când se simt amenințate sau stresate. Nu este clar ce a cauzat rănirea maxilarului balenei A, dar cercetătorii au sugerat că ar putea fi rezultatul unei coliziuni cu o navă.

Eveniment rar din viața de balenă

Sexul între masculi la cetacee, inclusiv la balene, delfini și marsuini, este bine documentat în cazul delfinilor cu botul comun și al altor câteva specii. Cercetările sugerează că cetaceele se angajează în activități homosexuale pentru a stabili sau a consolida dominația între masculi, pentru a învăța sau a exersa comportamente reproductive, pentru a forma alianțe sociale și pentru a reduce tensiunile sociale. Este posibil ca balena B să fi confundat balena A cu o femelă sau să fi încercat să consolideze relația lor socială, dar comportamentul sexual poate fi, de asemenea, o expresie a dominației asupra unui concurent slab și rănit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși acesta este primul caz documentat de penetrare homosexuală la balenele cu cocoașă, un incident similar raportat în 1998 a descris un mascul balenă cu cocoașă care și-a extrudat penisul în timp ce înota lângă cadavrul unui alt mascul care murise cu puțin timp înainte. Singurele două observații ale unui astfel de comportament din literatura științifică se referă la balene bolnave sau decedate și nu se știe dacă un astfel de comportament ar avea loc între doi masculi sănătoși.

sursa: livescience.com