Descoperire uluitoare. Cercetătorii au identificat cea mai veche gaură neagră din Univers

Descoperire uluitoare. Cercetătorii au identificat cea mai veche gaură neagră din UniversSursa: NASA

Cercetătorii au identificat cea mai veche gaură neagră din cosmos. Este vorba de un obiect cosmic a cărei masă este de 1,6 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Astronomii au emis o nouă teorie în ceea ce privește evoluția fenomenelor din cosmos. O echipă internațională de cercetători a descoperit cea mai veche gaură neagră formată odată cu începuturile Universului. Pe vremea când „vârsta” spațiul cosmic era de ”doar” 400 de milioane de ani.

Evoluția fenomenelor din cosmos

Jan Scholtz, astrofizician la Institutul de cosmologie Kavli din cadrul Universității Cambridge a explicat că noua descoperire „va alimenta o nouă generație de modele teoretice” în privința evoluției fenomenelor din cosmos.

Pentru a întelege mai bine cum funcționează noua descoperire din cosmos astrofizicienii propun un exercițiu de imaginație. Este vorba de un obiect cosmic a cărei masă este de 1,6 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Precum găurile negre, obiectul cosmic este invizibil și ”înghite” materia înconjurătoare. În tot acest timp emite o cantitate uriașă de lumină. Energia respectivă le-a permis cercetătorilor să identifice galaxia în jurul căreia se ascundea gaura neagră. Botezată GN-z11, galaxia a fost descoperită în 2016 de telescopul spațial Hubble.

Descoperiri uluitoare în cosmos. A fost identificată prima gaură neagră

Sursa foto: Arhiva EvZ

Obiecte cosmice mult mai luminoase

La momentul respectiv, GN-z11 era considerată cea mai veche galaxie din cosmos. Însă, odată cu lansarea telescopului James Webb în 2022, cercetătorii au descoperit obiecte cosmice mult mai luminoase decât estimările inițiale.

Gaura neagră identificată recent de echipa de cercetători de la Universitatea Cambridge a apărut la 430 de ani distanță de Big Bang. O periodă pe care astrofizicienii au numit-o epoca întunecată din cosmos. Moment la care primele stele și galaxii au început să se formeze.

Însă noua descoperire reprezintă o adevărată provocare pentru astrofizicieni. În sensul că este greu de stabilit procesul prin care o gaură neagră de asemenea mărimi a putut să crească atât de rapid.

Stephane Charlot, cercetător la Institutul de astrofizică din Paris, a explicat că gaura neagră descoperită „sugerează o creştere mai rapidă şi mai precoce decât cele ale altor găuri negre cunoscute din epoci atât de îndepărtate”.

Descoperiri uluitoare în cosmos. A fost identificată prima gaură neagră

Sursa foto: Arhiva EvZ

GN-z11, cea mai veche galaxie din cosmos

Prin urmare, au existat „mecanisme de formare a găurilor negre în Universul tânăr care ar putea fi diferite de cele pe care le cunoaştem în Universul mai apropiat", a completat Charlot.

Oamenii de știință sugerează că un obiect de o asemenea mărime a apărut fie în urma exploziei unei stele supermasive, fie dintr-o concetrare rapidă a unui nor dens de gaze, fără a mai trece prin procesul de formare a stelelor, potrivit AFP.

Gaura neagră GN-z11 s-ar fi alimentat cu gazele înconjurătoare și s-a devoltat rapid. A fost ajutată și de denistatea gazului respectiv. „Putem să ne aşteptăm să detectăm şi altele atunci când vom avea un număr mai mare de observaţii aprofundate pe porţiuni mai mari ale cerului", speră acelaşi astrofizician.

Ne puteți urmări și pe Google News