Câștigător al celei de-a XXVI- a ediții a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, după ce anul trecut a refuzat ca numele său să figureze printre cei nominalizați, Mircea Cărtărescu a fost numit duminica trecută cetățean de onoare al orașului Botoșani, încasând, totodată, și un premiu consistent în bani: 30.000 de lei! Premiul i-a fost înmânat, firește, chiar de Nicolae Manolescu, președintele USR.

Toate bune și frumoase, doar că acest eveniment cultural, firesc până la urmă, s-a consumat în plin scandal legat de Uniunea Scriitorilor. Este de notorietate faptul că USR-ul, condus încă din 2005 de Nicolae Manolescu, este scindat în două facțiuni: Uniunea propriu-zisă, în alcătuirea căreia sunt 2.600 de membri, și Uniunea scriitorilor revoltați, conduși de prozatorul Cristian Teodorescu și de poetul Florin Iaru, care contestă legitimitatea Uniunii-mamă.

„Premiul, cîndva de prestigiu, a fost compromis acum doi ani de scandalul Manolescu-Chifu”

Deși total îndreptățit să primească această distincție importantă, Cărtărescu s-a pomenit prins la mijloc în războiul dintre Manolescu și scriitorii reformiști, care insinuează faptul că Manolescu l-ar fi desemnat pe  Cărtărescu câștigător doar pentru a-și îndrepta imaginea serios „șifonată”. Cel mai vehement comentator pe această temă delicată este poetul Ovidiu Nimigean: „Mircea Cărtărescu a acceptat premiul de poezie de la Botoşani. Pentru cei foarte puţini care nu ştiu despre ce este vorba: premiul cu pricina, cîndva de prestigiu, a fost compromis acum doi ani de scandalul Manolescu-Chifu. Acceptarea sa a încetat de a fi o onoare şi, atât timp cât îl va patrona Nicolae Manolescu, înseamnă o complicitate cu un abuz de cea mai joasă speţă.”, a conchis Nimigean.

Ce spune Mircea Cărtărescu

Acestor acuzații grave, Mircea Cărtărescu le-a răspuns pe un ton echilibrat: „Mulțumesc membrilor juriului care mi-a acordat Premiul național de poezie Mihai Eminescu” și municipalității Botoșanilor. Mulțumesc, de asemenea, celor ce-au înțeles că acceptarea de mine a acestui premiu n-are nicio legătură cu scandalul din jurul Uniunii Scriitorilor, că ea nu legitimează pe nimeni și nu spală imaginea nimănui. Premiul „Eminescu” pentru poezie e un proiect cultural vechi și de prestigiu, pe care eu îl văd deasupra agitației lumii literare. Orice astfel de proiect merită să meargă înainte, chiar și după deraieri triste, pentru că altfel cei care pierd sunt poeții și poezia”.