Baconschi: Postarea de pe blog a fost o greşeală, am plătit pentru ea

Baconschi: Postarea de pe blog a fost o greşeală, am plătit pentru ea

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a susţinut o conferinţă de presă la sediul MAE. El a declarat că deşi se consideră că ar fi înregistrat un eşec la capitolul integrării României în spaţiul Schengen, în timpul mandatului său de ministru s-a reuşit schimbarea opoziţiei unor state precum Franţa, Germania şi Finlanda. "Rămâne ca succesorul meu să aibă o politică la fel de eficientă faţă de Olanda", a mai spus Baconschi.

Teodor Baconschi a amintit că problema integrării în spaţiul Schengen a fost la nivelul Consiliului General al Afacerilor Interne, nu Externe a UE, pentru reforma justiţiei şi lupta anticorupţie. "României i s-a reproşat corupţia, pe care şi eu o deplâng. Sper să se reuşească ce am demarat: aderarea în două etape", a precizat Baconschi. Ministrul a mai spus că s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, cu care a avut o întâlnire "îndelungată, călduroasă, care l-a încărcat cu energie pozitivă". Teodor Baconschi spune că preşedintele nu i-a reproşat nimic. "Am discutat despre viitorul României, viitorul politicii româneşti, chestiuni mai importante decât soarta mea ca individ", a explicat Baconschi. În ceea ce priveşte declaraţiile pentru care a fost demis, Baconschi a precizat că se referea, pe blog, la cei care au devalizat atunci Piaţa Universităţii, dar pentru românii care nu se descurcă cu banii, are toată "simpatia". Întrebat dacă i se pare normal că a fost demis în timp ce se afla în misiune în străinătate, Baconschi a răspuns: "Nu. Cred că orice decizie politică, pe care o respecţi ca membru al unui executiv, al unui partid politic, poate fi anunţată în cadrul partidului, dacă ea a fost validată printr-un vot. M-a surprins un pic procedura", a precizat ministrul revocat din funcţie. Criticat în şedinţa BP al PDL Ministrul revocat a precizat că nu se simte slăbit în cadrul partidului. De asemenea, el a reiterat că respectă decizia premierului Emil Boc, dar aşteptările protestatarilor din Piaţa Universităţii nu se refereau la subiecte de politică externă, ci la chestiuni sociale, economice, pe care el, ca ministru de Externe, nu ar fi putut să le rezolve, chiar dacă ar fi vrut.

Totodată, Baconschi a evidenţiat că în şedinţa Biroului Permanent al PDL de ieri, doi colegi (Ioan Oltean şi Mircea Toader - n.r.) nu l-au criticat direct pentru afirmaţiile de pe blog. "S-a criticat fenomenul, faptul că anumiţi lideri ar fi făcut afirmaţii inadecvate, s-au propus nişte sancţiuni. Am filmul BPN-ului de luni, dar nu are subtitluri şi e destul de grav cenzurat", a susţinut el. Numirea lui Diaconescu, joc al "negocierii în coaliţie" Fostul ministru crede că venirea lui Cristian Diaconescu, membru UNPR, la şefia MAE, este rezultatul unei negocieri în cadrul coaliţiei de guvernare. "Să nu fim ipocriţi. Vine în locul meu un reprezentant al UNPR. Este un joc de negociere în cadrul unei coaliţii de guvernare. Nu este vorba de persoane, ci de un raport de forţe", a spus Baconschi.

El a remarcat şi faptul că miniştrii de Externe, care ar trebui să se bucure de continuitate, "pentru că interesul naţional pe plan global presupune eforturi constante pe termen mai lung" sunt, în general, "supapele, cei care pleacă primii". Bilanţ, la final de mandat Întrebat dacă îşi reproşează ceva legat de mandatul său la conducerea MAE, Baconschi a precizat că singurul "punct nefinalizat" este cel legat de Schengen, unde este vorba despre opoziţia singulară a Olandei. Parlamentul olandez are o "majoritate cu geometrie variabilă şi e datoria noastră să obţinem susţinerea acolo, cu argumentele Tratatului de aderare, în special după publicarea raportului intermediar pe justiţie, în luna februarie", a mai spus Baconschi. Teodor Baconschi şi-a prezentat bilanţul mandatului de ministru, de la numirea în funcţie, în decembrie 2009, până acum. El a spus că a reuşit, în cel mai dificil context internaţional posibil, să "dirijeze nava diplomaţiei", evitând derapajele care puteau să se producă, iar experienţa sa, de 15 ani, în diplomaţie, precum şi colaborarea cu ambasadele şi consulatele României l-au ajutat să-şi ducă la bun sfârşit mandatul public. El a vorbit despre faptul că deşi la final de 2009, relaţia cu Italia era foarte tensionată, s-a reuşit acum ca Italia să fie prima ţară care a renunţat complet la restricţiile impuse muncitorilor români şi care a recunoscut statutul oficial al Bisercii Ortodoxe Române în această ţară. Baconschi a amintit de îmbunătăţirea relaţiilor cu Germania, vizita cancelarului Angela Merkel la Bucureşti şi a preşedintelui Băsescu la Berlin; readucerea relaţiilor cu Franţa pe un făgaş normal, după momentul tensionat din 2010, cauzat de problemele infracţionale; dialogul excelent cu Marea Britanie; parteneriatul cu Turcia, vizita ministrului turc de Externe în România şi a celui român în Turcia, la reuniunea anuală a ambasadorilor; intensificarea relaţiilor cu Republica Moldova şi Ucraina. Ca fost ambasador al României în străinătate, Baconschi a precizat că ştie cât de importantă este pentru românii din diaspora să aibă o asistenţă consulară aproape de ei, aşa că au fost deschise, în 2 ani, consulate la Cahul şi Bălţi, în Republica Moldova, Catania (Italia), Edinburgh (Marea Britanie) şi Vancouver (Canada). Demis la telefon Premierul Emil Boc a anunţat, ieri, în plenul Parlamentului, că îl revocă din funcţie pe Teodor Baconschi. Şeful diplomaţiei româneşti se afla la Bruxelles, unde participa la Consiliul Afacerilor Europene. Ministrul a precizat, ieri, la Realitatea TV, comentând decizia privind revocarea sa din funcţie, că în contextul actual, "cineva trebuie să plătească", iar acela va fi el, adăugând că a vorbit, în cursul zilei de ieri, cu preşedintele Traian Băsescu, iar acesta "nu era la curent că hârtia plecase pe traseu".

Ne puteți urmări și pe Google News
Baconschi, care este și prim-vicepreședinte al PDL, spune că premierul nu i-a reproșat nimic pe linie guvernamentală. Acesta a mai declarat că s-a interesat la un coleg care a fost la ședința de luni dimineață a Biroului Permanent al PDL și că, deși fusese criticat în lipsă de secretarul general Ioan Oltean și de liderul deputaților PDL, Mircea Toader, nu i s-ar fi cerut demisia în acest for al partidului.