Bacalaureat 2023. Subiecte Sociologie BAC 2023. Cerințele se leagă de situații din viața reală, lucru ce îi poate ajuta pe absolvenții aflați în dificultate
- Iulia Moraru
- 28 iunie 2023, 09:48
Miercuri, 28 iunie, în conformitate cu programul stabilit, are loc proba la alegere a profilului și specializării în cadrul examenului național de Bacalaureat. Astăzi, unii absolvenți de clasa a XII-a susțin proba de Sociologie la Bacalaureat.
Liceenii care au terminat clasa a XII-a susțin, azi, o nouă probă la BAC. În funcție de profilul și specializarea pe care au terminat-o, elevii absolvenți au la alegere una din cele zece discipline disponibile: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie, potrivit Calendarului de Bacalaureat 2023.
Subiectele și baremele vor fi publicate pe edu.ro, începând cu ora 15.00, dar vor fi publicate și pe site-ul nostru, evz.ro. Cerințele de la examenul de Bacalaureat la Sociologie sunt legate de situații reale din viața cotidiană, de grupurile sociale și de interacțiunile dintre oameni. Această abordare poate fi de ajutor pentru candidații care se confruntă cu dificultăți în rezolvarea unei cerințe.
Profesoara Alexandra-Georgiana Poenaru a venit cu o serie de sfaturi pentru elevii care astăzi dau astăzi proba la Sociologie.
Subiectul I al probei de Sociologie de la BAC
Acest subiect conține 10 întrebări tip grilă, fiecare având un singur răspuns corect. Pentru a alege răspunsul potrivit, se recomandă elevilor să citească cu atenție întrebarea și variantele de răspuns, apoi să selecteze opțiunea pe care o consideră cea mai potrivită.
Dacă nu sunt siguri, pot elimina treptat variantele greșite. Liceeni trebuie să fie atenți în special la întrebările care conțin negații și să se asigure că transcriu corect răspunsurile pe foaia de examen. Este recomandat să parcurgă toate variantele de răspuns înainte de a face o selecție finală.
Subiectul II al probei de Sociologie de la BAC
Structura acestui subiect este divizată în două părți distincte. Prima parte constă într-un exercițiu de tip asociere, în care trebuie să asociem elementele din coloana A cu explicațiile corespunzătoare din coloana B. În coloana B, există un element fără corespondent.
Partea a doua a testului conține un exercițiu de tip întrebare structurată. În această parte, trebuie să citiți cu atenție textul și, la primul punct, să formulați ideea principală a acestuia. Această idee trebuie să fie reformulată în aproximativ 3-4 rânduri, fără a adăuga informații suplimentare. În alte cuvinte, trebuie să realizați o sinteză a textului, în funcție de înțelegerea personală a acestuia.
„La punctul 2, se cere să explicați în aproximativ jumătate de pagină modul specific în care interacționează două concepte din text. Alegeți două concepte între care poate fi stabilită o corelație. Prima propoziție scrisă trebuie să conțină cele două concepte. Apoi, definiți conceptele după care facem legătura dintre ele.
Cele 10 puncte alocate acestui subiect sunt structurate astfel: 2 puncte pentru menționarea conceptelor, 2 puncte pentru limbajul de specialitate, 2 puncte pentru încadrarea în limita de spațiu (aproximativ jumătate de pagină) și 4 puncte pentru legătura propriu-zisă”, explică profesoara.
„Să presupunem că textul face referire la socializare și familie. Un exemplu de rezolvare poate fi următorul: Două dintre conceptele la care face referire textul sunt socializarea și familia.
Conform Dicționarului de Sociologie Oxford, socializarea reprezintă „procesul prin care învățăm să devenim membri ai societății, atât prin interiorizarea normelor și valorilor societății, cât și prin deprinderea rolurilor noastre sociale”. Familia este grupul social primar constituit pe baza relațiilor de căsătorie, consangvinitate și rudenie, membrii grupului împărtășind sentimente, aspirații și valori comune.
Legătura dintre cele două concepte se referă la faptul că familia este un agent al socializării și constituie, în orice societate, factorul primordial al formării și socializării copilului. Familia este primul mediu educativ în care se pun bazele socializării.
În etapa socializării primare, copilul învață limbajul, mormele de bază pentru viața în societate și asimilează valorile fundamentale ale societății în care trăiește precum și cunoștințele, atitudinile, comportamentele dezirabile în plan social. Copilul achiziționează principalele elemente ale propriei culturi, elemente care îl fac capabil să poată trăi în societate”.
La punctul 3 al subiectului, sarcina constă în a confirma sau infirma o anumită ipoteză. Pentru a începe, este crucial să precizăm dacă ipoteza se confirmă sau se infirmă, iar în funcție de varianta aleasă, să argumentăm. O sugestie pentru formularea corectă a răspunsului este următoarea:
„Ipoteza potrivit căreia „…” (scriem ipoteza), se confirmă/infirmă. Un argument este acela că… (încercăm să formulăm un argument complex) urmând explicația propriu zisă. Întrucât nu avem limită de spațiu putem include definiții ale conceptelor cheie precum și exemple concrete care să ne susțină argumentul”.
La punctul 4 se solicită formularea unui punct de vedere personal, însă este recomandat ca textul să includă și informații științifice.
Putem începe prin definirea conceptelor cheie și apoi exprimăm o opinie neutră referitoare la cerința respectivă. Atunci când formulăm punctul de vedere, este important să avem în vedere anumiți indicatori precum „în opinia mea”, „din punctul meu de vedere”, „eu consider că”, „eu cred că”.
Similar cu punctul 3, putem utiliza exemple concrete pentru a susține opinia noastră, fără a fi limitați de spațiu disponibil.
Subiectul III al probei de Sociologie de la BAC
Subiectul III este alcătuit din 5 cerințe distincte. La prima cerință, este necesară redactarea unei definiții precise și științifice a unui concept dat.
În cadrul punctului 2, se solicită enumerarea a două caracteristici ale acestui concept. În majoritatea cazurilor, caracteristicile pot fi extrase din definiția conceptului. Aceste două caracteristici vor fi integrate într-o singură propoziție.
Un exemplu este următorul: Două caracteristici ale grupului formal se referă la faptul că între membrii grupului relațiile sunt de tip formal și presupune existența unei structuri ierarhice.
La punctul 3 al subiectului, este necesar să evidențiem o corelație între doi termeni. Înainte de toate, vom defini ambii termeni, deoarece în barem se acordă 2 puncte din 10 pentru definirea conceptelor. Apoi, vom face conexiunea între acești termeni și ne vom gândi la un exemplu concret. Este important să utilizăm un limbaj de specialitate și să respectăm limita de spațiu alocată (deși se acordă puncte pentru aceasta, la fel ca în subiectul II, punctul 2).
La punctul 4, avem sarcina de a formula un exemplu concret. Exemplul trebuie să evite folosirea numelui de persoane sau a oricăror alte informații care ar putea duce la o interpretare greșită a răspunsului. În construirea răspunsului, putem utiliza definiția conceptului cheie pentru a ilustra exemplul propus.
Punctul 5 face referire la o afirmație pe care trebuie să o argumentăm în aproximativ 10 rânduri. Din nou atenție la limita de spațiu, definirea conceptului cheie, limbajul clar și corect științific.
„În concluzie, în rezolvarea subiectelor trebuie în primul rând să respectăm cerințele, să utilizăm un limbaj adecvat, clar, să definim conceptele cheie, să respectăm limita de spațiu acolo unde este indicată, să formulăm exemple concrete care să nu fie înțelese ca o jignire adusă cuiva sau tratament discriminatoriu față de cineva.
Atunci când scriem definiții, și știm cui aparține respectiva definiție, este bine să indicăm sursa iar definiția să o scriem între ghilimele (de exemplu, conform lui Anthony Giddens socializarea reprezintă „procesul prin care copilul neajutorat devine treptat o persoană conștientă de sine, inteligentă, integrată în tipul de cultură în care s-a născut”, a mai explicat profesoara Alexandra-Georgiana Poenaru pentru edupedu.ro.