Sfârşit de an tragic pentru România. Vălul morții l-a răpit. „Carieră impresionantă și un ideal slujit cu devotament”

Sfârşit de an tragic pentru România. Vălul morții l-a răpit. „Carieră impresionantă și un ideal slujit cu devotament”Sursa: arhiva EVZ

„Sfârşit de an trist pentru sociologia, demografia şi statistica românească”, este mesajul transmis de președintele Institutului Național de Statistică, prof. univ. dr. Tudorel Andrei, marcând trecerea în neființă la vârsta de 78 de ani a unui reputat profesor român care a inspirat și a contribuit semnificativ la cercetarea socială din țara noastră.

Doliu în lumea academică românească. Boala l-a îngenuncheat pe profesorul universitar emerit Traian Rotariu, fost decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Vestea trecerii din viață a reputatului cadru didactic chiar la finele anului 2021 a întristat multe suflete.

Profesorul emerit Traian Rotariu a murit

„Sfârşit de an trist pentru sociologia, demografia şi statistica românească. Pe 29 decembrie, după ani de boală şi suferinţă, înfrunţaţi cu discreţie şi demnitate, generoasa inimă a profesorului Traian Rotariu a încetat să mai bată.

O impresionantă carieră a unui om care a făcut din cercetarea ştiinţifică un ideal slujit cu rigoare şi devotament ajungea astfel la finalul ultimului capitol.

Traian Rotariu, profesor universitar emerit (12.02.1943 – 29.12.2021)

Discipol al eminentului sociolog francez Raymond Boudon, devenit el însuşi un reper al statisticii sociale şi al demografiei în România, profesorul Traian Rotariu şi-a dedicat mare parte a cercetărilor sale coordonării programului de reconstituire a datelor culese cu ocazia recensămintelor desfăşurate pe teritoriul Transilvaniei între 1850 şi 1941.

A rezultat astfel monumentala Serie Studia Censualia Transsilvanica, în 17 volume, fie şi doar ea în măsură să îi asigure un loc aparte în istoria ştiinţei naţionale.

Prieten şi colaborator apropiat al Institutului Naţional de Statistică, la activităţile căruia a participat până spre sfârşitul vieţii, profesorul Traian Rotariu merită din plin neuitarea şi recunoştinţa noastră.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.

„În urma sa rămâne o operă academică impresionantă”

Colectivul Facultății de Sociologie și Asistență Socială și-a exprimat la rândul său profundul regret la aflarea tragediei. Reputatul profesor a marcat generații la rând de studenți, care și-au exprimat adânca recunoștință față de cadrul didactic.

„Suntem alături de familia îndurerată și greu încercată în ultimii ani de boală și suferință, pe care domnul profesor le-a înfruntat cu tăria și discreția care l-au caracterizat de-a lungul vieții.

În urma sa rămâne o operă academică impresionantă dedicată cercetării științifice a socialului și o tradiție a valorizării studiului empiric riguros, a reflecției teoretice și metodologice. Manualele sale de metodologia cercetării, statistică și demografie au pregătit generații de sociologi, iar doctoranzii îndrumați și-au continuat cariera la diverse centre universitare sau institute de cercetare. Maniera sa colegială, impregnată de profesionalism, modestie intelectuală și căldură umană, a avut un rol formativ pentru colectivul Catedrei de Sociologie pe care l-a condus aproape două decenii.

Alături de munca de regenerare instituțională mai întâi ca șef al Catedrei de Sociologie și apoi ca decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială (2001-2007), domnul profesor Rotariu a avut o contribuție semnificativă la redactarea revistei facultății, Studia Sociologia, cât și la crearea în 2002 a Centrului de Studiere a Populației din cadrul universității noastre, rămânând directorul onorific al acestuia până în această zi.

Ascensiunea profesională remarcabilă a fostului decan

Traseul său academic a început în 1966 cu studiul filosofiei, iar în 1968 a devenit cercetător la Laboratorul de Sociologie al Universității Babeș-Bolyai. În perioada 1974-1977 a urmat studii doctorale la Universitatea Paris V René Descartes (Sorbona), susținându-și teza de doctorat în domeniul mobilității sociale sub îndrumarea lui Raymond Boudon. A continuat munca în cadrul Laboratorului de Sociologie în 1977 ca asistent universitar, apoi din 1979 ca lector la Catedra de Filosofie.

Sfârșitul anilor ’70 și apoi anii ’80 sunt marcați de numeroase cercetări sociologice realizate în colaborare cu profesorul Ioan Aluaș, focalizate pe restructurarea socială în urma industrializării și urbanizării, dar și probleme de migrație internă, mobilitate socială și schimbări ale gospodăriilor rurale.

În 1990 a devenit conferențiar iar în 1994 profesor universitar – în această perioadă, alături de domnul profesor Petru Iluț, au reclădit Catedra de sociologie. A dezvoltat cursurile de Metode și tehnici de cercetare sociologică, Stratificare și mobilitate socială, Demografie, Metodologia științelor sociale și a oferit posibilitatea studiilor doctorale în sociologie la Cluj. În 2001 se înființează Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, iar domnul profesor Rotariu a fost ales pentru șase ani decanul acesteia.

În 2012, după pensionare, a devenit profesor emerit al Departamentului de Sociologie, colaborând strâns cu departamentul până când starea lui de sănătate a permis.

Amintirea sa rămâne vie și opera sa intelectuală va continua să inspire și să formeze cercetarea socială din România. (...) Condoleanțe familiei îndurerate!”, au transmis reprezentanții Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul UBB Cluj pe pagina de Facebook a instituției.