Evenimentul Zilei > Social > POVESTEA celor doi elevi care au PIERDUT BAC-ul, dar au pus CÂȘTIGAT la TRIBUNAL! Inspectoratul școlar Sălaj, bun de plată!
POVESTEA celor doi elevi care au PIERDUT BAC-ul, dar au pus CÂȘTIGAT la TRIBUNAL! Inspectoratul școlar Sălaj, bun de plată!

POVESTEA celor doi elevi care au PIERDUT BAC-ul, dar au pus CÂȘTIGAT la TRIBUNAL! Inspectoratul școlar Sălaj, bun de plată!

Doi elevi din Zalău, excluşi de la Bacalaureat pe motiv că au copiat, au fost reabilitaţi de instanţa Tribunalului Sălaj. Povestea a început vara trecută la examenul de Bacalaureat atunci când doi absolvenţi ai Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău au fost eliminaţi de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj pentru tentativă de fraudă. Cei doi tineri au apelat însă la consiliere juridică şi au contestat decizia în instanţă.Și, surpriză...

„Este vorba despre un caz în care doi elevi care au fost eliminaţi de la bacalaureat la sesiunea din această vară au contestat în instanţă procesele verbale de sancţionare a tentativei de fraudă, în baza cărora au fost eliminaţi de la bacalaureat.

Cele două dosare au fost conexate şi judecate împreună şi am solicitat să se anuleze procesele verbale de constatare a aşa-zisei tentative de fraudă. În esenţă, cei doi elevi au folosit o toaletă a unei clădiri unde s-a desfăşurat proba de biologie. Acea toaletă a fost folosită în ziua respectivă de câteva zeci de elevi. La un moment dat, unul dintre cei doi  a găsit pe jos o culegere care cuprindea inclusiv disciplina biologie vegetală, iar supraveghetorul a decis să propună eliminarea celor doi din bacalaureat. În contextul în care, repet, toaleta respectivă fusese folosită de zeci de elevi care susţineau aceeaşi probă de biologie în acea zi. Măsura excluderii din bacalaureat a fost luată înainte de a fi fost făcută orice cercetare.

Cu alte cuvinte, prima dată s-a luat măsura excluderii şi după aceea au fost luate declaraţiile, spre exemplu, celor doi profesori care au supravegheat holul de la ieşire din clasă şi până la toaleta unde a avut loc incidentul. Momentan nu avem decât soluţia instanţei, nu avem motivarea soluţiei. Trebuie făcută menţiunea că hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Cluj”, a declarat, pentru Sălăjeanul, avocatul Bogdan Ilea.

 

Inspectoratul școlar Sălaj, bun de plată!

În plus, instanţa obligă Inspectoratul Judeţean Sălaj la plata cheltuielilor de judecată pe care le-au avut cei doi tineri, 1.200 de lei pentru Dan Tiberiu Poptelecan şi 1.500 de lei pentru Alexandru Rareş Petre. Decizia este cu drept de recurs.

De cealaltă parte, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj nu doreşte să comenteze situaţia. „Procesul este pe rol, aşa cum ştiţi. Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj aşteaptă sentinţa definitivă. Deocamdată, nu ne pronunţăm în această privinţă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, Marcel Lucaciu pentru salajeanul.ro.

Cum au fost eliminaţi cei doi elevi

Elevii de clasa a XII-a au susţinut în 30 iunie ultima probă la examenul de bacalaureat, care s-a soldat cu eliminarea a doi elevi. Potrivit informaţiilor furnizate de ISJ Sălaj la acel moment, doi absolvenţi de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. Sub pretextul că merg la toaletă, ei se informau dintr-o carte de biologie (disciplină din care tocmai susţineau proba scrisă). Conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a Examenului de Bacalaureat, cei doi candidaţi au pierdut, astfel, nu doar sesiunea din acest an, ci şi dreptul de a participa la următoarele două sesiuni. La această probă s-au înscris 1.686 absolvenţi, din care au fost prezenţi 1.337 și au absentat 106.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: