Evenimentul Zilei > Actualitate > AZIR: ”Politicienii inventează din mers criterii atunci când doresc să elimine incomozii”
AZIR: ”Politicienii inventează din mers criterii atunci când doresc să elimine incomozii”

AZIR: ”Politicienii inventează din mers criterii atunci când doresc să elimine incomozii”

Asociația Ziariștilor Independenți din România ia atitudine față de situația televiziunii publice. Într-un comunicat de presă se reclamă faptul că la conducerea instituției nu au fost preferați niciodată profesioniști, considerați de politicieni drept incomozi.

”În apărarea principiului respectării legii și al neingerinței politice, Asociația Ziariştilor Independenți din România – AZIR, Secția românească a Asociației Europene a Jurnaliştilor-AEJ, protestează împotriva presiunilor făcute de parlamentarii majorității pentru a poziționa la conducerea TVR candidatul cel mai dezirabil politic. Șicanarea d-lui George Orbean, ales de membrii Consiliului de Administrație al TVR pentru funcția de Președinte-director general, jocul de-a cvorumul în plen, solicitarea unei ordonanțe de urgență pentru desemnarea PDG, amânarea votului parlamentar ș.a, reprezintă forme de abuz în raport cu Legea 41/1994 a SRR și SRTV și indică un grav dispreț față de proceduri și reguli.

Reamintim că politicienii s-au opus introducerii unor criterii ferme de competență, profil moral, atașament față de valorile democrației etc. în desemnarea membrilor consiliilor de administrație la SRTV și SRR, au ignorat semnalele de derapaj și de incompatibilitate (vezi cazurile Oana Stănciulescu desemnată de PNL, Christel Ungar, nominalizarea Președinției, sau Raico Cornea, desemnat de Grupul parlamentar al minorităților), în schimb inventează din mers criterii atunci când doresc să elimine incomozii. Solicităm să înceteze practica schimbării regulilor în timpul jocului și cerem respectarea votului CA al TVR, ai cărei membri au trecut deja prin filtrul comisiilor parlamentare. 

Îndemnăm Consiliul de Administrație al TVR, recent validat de parlament, să nu își modifice votul în alegerea Președintelui-director general, pentru a da un semnal de autonomie față de comanda politică”, transmite Consiliul Director al AZIR / AEJ.