Azerbaidjanul va începe furnizarea de gaz în cadrul Inițiativei de Solidaritate. Interviu cu ambasadorul Ruslan Stoianov

Azerbaidjanul va începe furnizarea de gaz în cadrul Inițiativei de Solidaritate. Interviu cu ambasadorul Ruslan Stoianov Sursa foto: Alpar Benedek | Dreamstime.com

Ruslan Stoianov, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Bulgariei în Azerbaidjan, a anunțat în cadrul unui interviu că se începe furnizarea de gaz în cadrul Inițiativei Inelul de Solidaritate (STRING).

În cadrul unui interviu, ambasadorul Ruslan Stoianov a anunțat că Azerbaidjanul va începe furnizarea de gaz în cadrul Inițiativei Inelul de Solidaritate (STRING). Oficialul a precizat că va urmează să fie semnat un memorandum pentru oficializarea inițiativei STRING, propusă de președintele bulgar Rumen Radev, în octombrie 2022.

„În ultimul an, Bulgaria a reușit să își diversifice aprovizionarea cu gaze. Dintr-o țară prin care tranzitau gazele naturale rusești, Bulgaria devine un distribuitor activ de gaze din diverse surse. Printre alți factori, acest lucru se datorează acordului privind accesul la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din Turcia, acordurilor cu Grecia și construcției de noi conexiuni de gaze, inclusiv cu Serbia, a căror construcție a început la 1 februarie 2023.

Cu ocazia vizitei oficiale a președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, la Sofia, în octombrie 2022, partea bulgară a susținut posibilitatea furnizării unor cantități suplimentare de gaz azer în Europa Centrală, de Vest și de Sud, prin utilizarea rețelelor de transport de gaze din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia, pentru care există o propunere și un acord prealabil din partea operatorilor de gaze din cele patru țări”, a spus Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Bulgariei în Azerbaidjan, Ruslan Stoianov, într-un interviu acordat în exclusivitate agenției Trend, citat de Rador.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ambasadorul a ținut să precizeze că va fi semnat un un memorandum pentru oficializarea inițiativei STRING, propusă de președintele bulgar Rumen Radev.

„Va fi semnat, de asemenea, un memorandum pentru oficializarea inițiativei STRING, propusă de președintele bulgar Rumen Radev, în octombrie 2022, care presupune ca aprovizionarea sporită cu gaze din Azerbaidjan către UE, convenită în 2022 de către președintele CE, Ursula von der Leyen, să fie realizată la costuri minime”, a explicat el.

Azerbaidjanul va începe furnizarea de gaz în cadrul Inițiativei de Solidaritate

Ambasadorul a menționat Coridorul sudic al gazelor (SGC), subliniind că este un proiect uriaș, iar Azerbaidjanul a fost o forță motrice importantă pentru realizarea cu succes a acestuia.

„Implementarea proiectului a arătat ce se poate realiza atunci când guvernele, companiile private și instituțiile financiare sunt motivate și dispuse să lucreze împreună. Mă bucur că Bulgaria face parte din acest efort încă de la început. Desigur, acest lucru nu ar fi fost posibil fără relațiile politice bilaterale de lungă durată și de prietenie dintre țările noastre, care s-au dezvoltat în mod natural într-un parteneriat strategic. Acum, Bulgaria este singura țară prin care SGC nu trece direct, dar primește un miliard de metri cubi de gaz azer anual.

Această cantitate reprezintă aproximativ 10% din capacitatea Conductei Trans-Adriatice (TAP), în această etapă, și aproximativ 30% din consumul anual al Bulgariei. Astfel, în raport cu țara noastră, Azerbaidjanul devine un partener energetic crucial pentru Bulgaria și pentru UE în ansamblu, în efortul nostru de diversificare reală atât a surselor, cât și a rutelor de alimentare cu gaze naturale”, a menționat Ruslan Stoianov.

El a amintit că ceremonia de inaugurare a Interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB), care a avut loc la Sofia la 1 octombrie 2022, în prezența președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și a altor șefi de stat și de guvern, precum și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a marcat începutul operațiunii comerciale.

„IGB este o rută cheie pentru transportul gazelor din Conducta Trans-Adriatică (TAP) și Grecia către Bulgaria și țările învecinate. Este un proiect crucial pentru diversificarea aprovizionării cu gaze în regiunea Europei de Sud-Est, un proiect de interes comun și un proiect prioritar în cadrul Grupului de cooperare la nivel înalt pentru conectivitatea energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC). IGB, sistemul național de transport al gazelor bine dezvoltat și conexiunile de gaz deja existente cu Turcia, Grecia și România vor oferi țării mele o oportunitate de a deveni un adevărat hub regional pentru distribuția de gaze din diferite surse și rute către o serie de consumatori, ceea ce reprezintă, de fapt, esența diversificării. Deci, SGC a schimbat nu numai harta energetică a Bulgariei, ci și pe cea a întregii regiuni balcanice”, a spus el.

Ambasadorul a subliniat că Bulgaria este dornică să conducă eforturile de consolidare a cooperării energetice între țările din Europa de Sud-Est și să exploreze modalități de a depăși dificultățile emergente din sectorul energetic într-un mod mai coordonat și mai eficient.

„Azerbaijanul este un partener energetic crucial pentru UE și ne așteptăm ca parteneriatul nostru să se dezvolte în continuare pe baza Memorandumului de Înțelegere UE-Azerbaijan, semnat în iulie 2022. Posibilitatea de a crește aprovizionarea cu gaze naturale din Azerbaidjan la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027 va contribui la obiectivele de diversificare a energiei din Planul REPowerEU.

În ceea ce privește livrările suplimentare către Bulgaria, din Azerbaidjan, totul va depinde de disponibilitatea volumelor gratuite de gaze naturale, precum și de prețurile internaționale ale gazului”, a spus Stoianov.

Disponibilitate de cooperare în sectorul non-energetic

„În prezent, cooperarea energetică se remarcă ca un domeniu major de interacțiune între țările noastre. Bulgaria are un interes marcat de a participa și de a coopera și, astfel, monitorizează și analizează îndeaproape ultimele evoluții și planuri ale Azerbaidjanului în domeniul energiei, în contextul potențialului țării pentru producerea și transportul de energie regenerabilă alternativă, precum și în domeniul transporturilor – în contextul atractivității comerciale tot mai mari a coridorului de transport pentru tranzitul mărfurilor prin Azerbaidjan din și către Asia Centrală. Proiectul de Dezvoltare și Transmitere a Energiei Verzi, al cărui acord a fost semnat la 17 decembrie 2022, la București, între guvernele Azerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei, este privit de la Sofia ca fiind deosebit de promițător”, a spus el.

Desigur, după cum a spus Stoianov, pot fi căutate direcții suplimentare pentru cooperarea activă cu Azerbaidjanul în domeniile furnizării de bunuri pentru industria alimentară și echipamente pentru aceasta, vinuri și băuturi răcoritoare, parfumuri și cosmetice, medicamente, îmbrăcăminte, încălțăminte, mobilier, echipamente sanitare, materiale de construcții, produse electronice și electrotehnice, motoare electrice, mașini, echipamente de ridicat, etc.

„De asemenea, partea azeră și-a manifestat interesul pentru cooperarea în domeniul agriculturii și silviculturii. Construcțiile sunt un alt domeniu promițător pentru comerț și cooperarea economică, având în vedere programul de investiții interne la scară largă implementat de Azerbaidjan, care prevede construirea unui număr de situri de infrastructură de importanță națională, inclusiv infrastructură feroviară și rutieră, un nou port la Baku, clădiri rezidențiale, de birouri și de afaceri, etc., ceea ce creează oportunități pentru companiile de construcții bulgare”, a spus diplomatul bulgar.

El a subliniat că există un potențial de dezvoltare a cooperării în domeniul turismului. „Pentru a consolida legăturile în turism, Ministerul bulgar al Turismului a propus să găzduiască o reuniune a Grupului de lucru pentru turism Bulgaria-Azerbaidjan, în 2023, în vederea elaborării unui plan de acțiune comun pentru perioada 2023-2025. Doar câteva cifre: în 2022, 5.040 de turiști din Azerbaidjan au vizitat Bulgaria, ceea ce reprezintă o creștere de 114 % față de numărul de vizite din 2021.

Spre comparație, în 2019, înainte de pandemia de Covid-19, au fost 4.158 vizitatori, în 2020, în timpul pandemiei, 1.682, iar în 2021, numărul total de turiști azeri a fost de 2.350. Aici aș vrea să reamintesc că, în 2018 și 2019, „Buta Airways” a operat un zbor direct între orașele Baku și Sofia. Pentru lunile în care a funcționat ruta s-a observat o creștere a numărului de pasageri. Ruta nu este operată în prezent, dar ambele părți negociază activ relansarea acesteia. Se caută oportunități pentru dezvoltarea și promovarea parteneriatului între operatorii de turism din ambele țări, dezvoltarea serviciilor auxiliare și de divertisment, schimbul de grupuri de turiști, participarea companiilor la expozițiile turistice organizate de ambele țări, dezvoltarea de trasee turistice. În acest sens, în urmă cu doar câteva zile, Bulgaria a fost reprezentată cu un stand național la cea de-a 19-a Expoziție internațională de turism și călătorii din Azerbaidjan - cea mai mare expoziție internațională de turism organizată în țară, care a primit statutul de expoziție internațională de top din regiunea Caucazului. Partea azeră și-a manifestat, de asemenea, interesul pentru oportunitățile companiilor bulgare de a participa la construcția infrastructurii turistice din țară”, a spus el.

Stoianov a menționat că investițiile rămân în prezent o direcție subdezvoltată în relațiile bilaterale dintre Azerbaidjan și Bulgaria.

„În cadrul vizitei președintelui Ilham Aliyev la Sofia, în perioada 30.09-01.10.2022, au fost discutate o serie de proiecte de investiții bilaterale promițătoare într-o gamă largă de domenii (împreună cu energia), de exemplu: în domeniile tehnologiei informației, agriculturii, tehnologiei, educației, domeniului umanitar, etc. S-a luat decizia de deschidere în Bulgaria a unei reprezentanțe a companiei energetice de stat din Azerbaidjan, SOCAR. Compania este deja prezentă într-un număr de țări europene, în unele ca proprietar al unui lanț de benzinării, în altele ca partener în companii de rafinare a petrolului, compania având multă experiență. Astfel, suntem încrezători că, în baza potențialului semnificativ, reprezentanța SOCAR la Sofia va contribui la aprofundarea în continuare a relațiilor bilaterale”, a adăugat diplomatul.

Privire de ansamblu asupra relațiilor comerciale

„Volumul comerțului bilateral nu și-a atins potențialul pe care îl are. Acordul de cooperare economică între Guvernul Republicii Bulgaria și Guvernul Republicii Azerbaidjan, semnat la Baku, la 12 noiembrie 2007, reprezintă o bază solidă pentru intensificarea parteneriatului nostru economic, care trebuie dezvoltat în continuare și adus la un nivel adecvat cerințelor și timpurilor moderne. Mecanismul Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică trebuie restabilit și utilizat activ, deoarece este platforma de discuție a unei game largi de proiecte în diferite domenii”, a spus el.

Stoianov a menționat că Bulgaria este pregătită să sprijine organizarea de vizite ale delegațiilor de afaceri azere la Sofia și în alte orașe mari bulgărești, pentru a prezenta oportunitățile de cooperare în diferite domenii precum energia, agricultura, industria alimentară, construcția de mașini, turismul, etc. Bulgaria poate exporta echipamente industriale recunoscute la nivel internațional, produse din industria alimentară, produse farmaceutice, parfumerie-cosmetică, etc., care sunt cunoscute și de poporul azer.

„Camera de Comerț și Industrie Bulgaro-Azeră (BATIP), înființată în 2014, are un rol important de jucat în acest proces. Bulgaria dorește să coopereze mai strâns cu Azerbaidjanul în domeniul transporturilor. Interesul nostru constă în coridoarele de transport și energie și conectivitatea digitală care leagă Asia și Europa prin Bulgaria”, a adăugat diplomatul.

Prioritățile misiunii în Azerbaidjan

„În primul rând, aș dori să spun că este o onoare și un privilegiu să îmi reprezint țara în Azerbaidjan. Anul trecut, țările noastre au sărbătorit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Țările noastre sunt legate istoric prin prietenia sinceră și respectul reciproc, fapt confirmat și de dialogul politic activ la cel mai înalt nivel, din ultimii ani. Relațiile dintre cele două țări au fost ridicate la un nivel strategic, iar Bulgaria consideră Azerbaidjanul un partener prioritar important, de încredere. În calitate de ambasador, îmi doresc și voi depune eforturi pentru a aprofunda cooperarea practică și fructuoasă în toate domeniile de interes reciproc”, a spus el.

Desigur, așa cum a menționat Stoianov, unul dintre domeniile majore ale relațiilor bilaterale este energia.

„În urma punerii în funcțiune a Interconectorului Grecia-Bulgaria, țara noastră primește în prezent integral livrările de gaze azere agreate, de un miliard de metri cubi pe an, în baza contractului pe termen lung semnat de țările noastre. Există, desigur, și alte domenii pe care țările noastre sunt reciproc interesate să le dezvolte, cum ar fi inovația, tehnologia, comerțul, investițiile, cultura și educația - premise importante pentru aprofundarea cooperării noastre bilaterale”, a spus ambasadorul în cadrul interviului. (Rador)