Axa statelor suverane din Europa: o nouă mișcare politică a lui Viktor Orban, Matteo Salvini și Mateusz Morawiecki

Axa statelor suverane din Europa: o nouă mișcare politică a lui Viktor Orban, Matteo Salvini și Mateusz Morawiecki Matteo Salvini / Sursă foto: Arhivă Evz

„Astăzi suntem trei, dar vrem să fim primii în Europa”. Liderul Ligii, Matteo Salvini, a rezumat rezultatul summitului din 1 aprilie la care au mai participat premierul maghiar Viktor Orbán și omologul său polonez, Mateusz Morawiecki. Salvini a vorbit de la Budapesta, capitala Ungariei, unde a avut loc botezul a ceea ce pare a fi o nouă alianță, având în vedere votul european din 2024.

Cei trei au lansat proiectul unei „Renașteri europene”, o axă între forțele suveraniste pentru o „viziune alternativă la cea a unei Uniuni Europene birocratice, departe de cetățeni”.

Scopul alianţei este extinderea razei de acțiune la „alte partide și alte guverne, precum și la exponenții societății civile, începând cu antreprenorii și intelectualii”. În UE, a spus Salvini, "există o dominație culturală și ideologică a stângii. Vrem să fim o alternativă". Patrimoniul ideologic al acordului merge pe urmele principalelor forțe eurosceptice din hemiciclul de la Bruxelles, de la „apărarea granițelor și vieților” până la atacurile împotriva stângii care „pune în discuție valori precum familia”, dar și aspecte care sugerează un anumit scepticism privind politicile fiscale și economice ale UE: „Visăm la o Europă care să facă lucruri puține în comun, dar să le facă bine și la o Europă care să nu folosească arma șantajului”.

Ipoteza unei singure familii de suveranişti la Bruxelles

Reuniunea, anunțată de zile întregi, consolidează o convergență între forțele de dreapta reprezentate la Bruxelles, depăşind divergenţele dintre grupurile existente astăzi în Parlamentul UE. Liga Nordului este principala forță de Identitate și Democrație, acronimul partidelor naționaliste care include Rassemblement National al lui Marine Le Pen și Alternative für Deutschland. Fidesz, partidul prezidat de Orbán, este în căutarea unei noi case, după ruptura de Partidul Popular European de centru-dreapta. Dreptate și justiție, familia lui Morawiecki, este una dintre pietrele de temelie ale Conservatorilor și Reformiștilor, alianța acronimelor eurosceptice condusă de Giorgia Meloni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Urmarea naturală a acordului pare să fie alcătuirea unui singur grup pentru forțele naționaliste, având în vedere votul din 2024, prin fuziunea dintre familiile Identitate şi Democraţie (75 de locuri, 28 ale Ligii) și cea a conservatorilor și reformiștilor (62 de locuri).

Afinitățile ideologice dintre cele două grupuri sunt evidente, de la ostilitate, la o mai mare integrare economică a UE, până la promovarea reformelor restrictive în materie de imigrație și „apărarea frontierelor”. Surse apropiate Ligii anticipaseră pentru Sole 24 Ore că obiectivul acordului nu ar fi lansarea unui nou grup parlamentar, ci ipoteza unei sinergii între cele două principale grupuri eurosceptice la care s-ar lucra deja de mai mult timp.

Uniunea dintre ceele două grupuri ar da naștere unei forțe de 137 de locuri în Eurocameră, o echipă suficientă pentru a submina așa-numita „majoritate Ursula” creată de familiile pro-europene ale Popularilor, Socialiștilor și Democraților şi liberalilor de la Renew Europe, cu sprijinul extern al Verzilor.

Salvini a fost însoțit la Budapesta de fostul ministru Lorenzo Fontana, actualul ministru de externe al Ligii, și de Marco Zanni, europarlamentarul Ligii care conduce grupul Identitate și Democrație. Zanni reiterează faptul că reuniunea de la Budapesta nu a consacrat nașterea unui nou grup de dreapta alternativă la Populari. Însă nu neagă că o alianță între forţele „cele mai identitare” ar putea reprezenta o dezvoltare pe termen mediu, în perspectiva alegerilor din 2024. „Nu este un grup, dar urmărim un proiect comun pentru a crea în paralel o platformă - spune Zanni - apoi, vom vedea ce se va naște». Zanni mai explică faptul că „proiectul” anunțat astăzi de Salvini privește mai ales electoratul de dreapta sau de centru-dreapta dezamăgit de „deriva” PPE de la Bruxelles. „Având în vedere deriva PPE, odată cu abandonarea bătăliei pentru identitatea europeană există un spațiu politic deschis. Este clar că poate fi un obiectiv», conchide Zanni.