„Avram Iancu împotriva imperiului”. Primul film dedicat „Crăișorului Munților”

„Avram Iancu împotriva imperiului”. Primul film dedicat „Crăișorului Munților”Avram Inacu. Sursa foto: Cinemagia.ro.

„Avram Iancu împotriva imperiului” va fi lansat în cinematografe. Producția este realizată exclusiv din bani privați, de Papa Pictures în colaborare cu Asociația Centrul de Arte Vizuale Transilvania Art și Stilo Evora.

„Avram Iancu împotriva imperiului”, reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Theo Thorn, pe baza unui scenariu realizat de acesta împreună cu Alex Molico. Premiera în cinematografele din România este programată, vineri, 26 ianuarie 2024.

Filmările au avut loc în perioada 9-15 octombrie 2023, în nordul județului Hunedoara. Mai exact, în jurul localității Brad, în satele Baia de Criș, Bulzeştii de Sus și în comuna Luncoiu de jos.

Avram Iancu împotriva imperiului

Este un film privat, un adevărat tribut adus Ardealului, o adevărată lecție de istorie, prin care dorim să atingem atât publicul matur, cât și tinerii… viitorul țării.

„Va fi filmul de suflet al anului 2024, anul în care marcăm 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu”, spun producătorii, Alin Panc și Sandu Pop (PaPa Pictures).

S I N O P S I S

Docu-drama punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu. Filmul urmărește evenimentele din perioada 1848-1872, până la moartea sa.

Producția s-a bucurat și de trei consultanți științifici: Prof. Univ. Dr. Habil. Sorin Șipoș (de la Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișului), Prof Univ Dr. Mihai Drecin (Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România) și Lector Univ. Dr. Radu Româmașu (de la Uniersitatea din Oradea).

Ce spune  echipa filmului

„Mă bucur enorm că reușim să realizăm un documentar în amintirea lui Avram Iancu, un erou adevărat. Devotamentul său pentru un țel, iubirea de aproapele, onestitatea, respectul și credința în Dumnezeu sunt trăsături de caracter care trebuie să meargă mai departe”, spune Alin Panc, producător (PaPa Pictures)

„Mă bucur că am avut ocazia să primesc acest rol. Eu fiind ardelean, știam despre Avram Iancu. Nu foarte multe, nici măcar jumătate din câte știu acum. Am încercat să mă documentez din sursele istorice care îl descriu cel mai bine pe Avram Iancu ți am încercat să îl înțeleg, nu doar din descrierile altora, ci și din citatele lui, vorbele care au fost consemnate ca fiind 100% ale sale”, spune Horia Fedorca, interpretul personajului principal, Avram Iancu. Actorul își face astfel debutul în cinema, într-un rol principal. Horia Fedorca face parte din echipa Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.

WhatsApp Image 2024 01 21 at 19 49 21 jpeg

Avram Iancu împotriva imperiului.

„Avrămuț, erou al meu, al moților și nu numai, a fost un om deștept, viteaz și mai ales înțelept. Filmul făcut de noi este o mulțumire venită peste două veacuri, pentru cum și-a dorit libertatea, cum a știut și cum a sperat în izbânda neamului său. Părerea mea de rău vine din faptul că nu a apucat să-și vadă moții liberi și stăpâni pe munții lor. În calitatea mea de producător doresc foarte mult ca filmul să ajungă și la tineri. Văd cum alte nații își inventează eroii, așa că ar fi păcat ca noi să nu îl slăvim pe al nostru, adevărat trăitor viteaz și iubitor de neam și glie. Mulțumim Lincoln Plus din Sebeș și domnului Gheorghe Cibu, precum și tuturor iubitorilor de Avram Iancu, care ne-au fost aproape în realizarea acestui film”, spune Sandu Pop, producător (PaPa Pictures)

Sursa foto: cinemagia.ro.

Despre filmul Avram Iancu împotriva imperiului

1848 – În plină Revoluție în Transilvania, moții răspund chemării lui de a veni să apere Munții Apuseni, care se transformă într-o fortăreață. Legiunile de români resping atacurile armatei răsculaților maghiari. Deși slab echipați și fără o pregătire militară sistematizată, românii sunt dispuși la sacrificiu, însuflețiți de personalitatea lui Avram Iancu, avocatul devenit Crăișorul Munților.

În toamna anului 1848, descoperim cum era organizată tabăra Legiunii Auraria Gemina condusă de Avram Iancu. În decembrie 1848, vedem cum Avram Iancu se impune și-i convinge pe liderii românilor că „numai tactica armată va scăpa poporul de tiranie”, declanșând un șir ireversibil de evenimente, care culminează cu un fals armistițiu și cu un deznodământ neașteptat al Revoluției.

Filmul urmărește mai apoi și evenimentele de după Revoluție: negocierea armistițiului dintre români și maghiari, înfrângerea revoluției și instituirea unui regim impus de Imperiul Habsburgic, trădarea Împăratului Franz Josef, arestarea și maltratarea lui Avram Iancu, ultimii ani de viață, chinuiți de supărări, și moartea sa învăluită în mister.

Producători: PaPa Pictures, Asociația Centrul de Arte Vizuale Transilvania Art, Stilo Evora

Regie: Theo Thorn – debut lungmetraj

Scenariu: Theo Thorn, Alex Molico.

Distribuţie: Horia Fedorca – debut. Damian Victor Oancea, Alin Panc, Sandu Popa, Kata Pánczél. Paula Hriscu – debut.