Avocatul Toni Neacșu a explicat hotărârea Curții de Justiție a UE legată de prescripție

Avocatul Toni Neacșu a explicat hotărârea Curții de Justiție a UE legată de prescripție Avocatul Toni Neacșu a explicat decizia CJUE privind prescriptia faptelor penale. Sursa foto: Arhiva EvZ

Cunoscutul avocat de drept penal Toni Neacșu, fost judecător și membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, a formulat o concluzie după decizia pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la aplicarea prescripției.

Toni Neacșu susține că decizia CJUE se aplică doar pentru infracțiunile care aduc atingere gravă intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În aceste situații, de exemplu, deturnarea unor fonduri europene spre alte destinații, altele decât cele pentru care au fost acordate, nu se mai aplică termenul prescripției generale, ci cel al prescripției speciale, care de regulă este dublu.

Aceste infracțiuni speciale sunt cele prevăzute în Convenția PIF, privind protejarea intereselor financiare ale CE, implementată în legislația internă printr-un capitol din Legea nr. 78/2000 (art. 18/1-18/5).

Ne puteți urmări și pe Google News

”Această hotărâre nu se aplică celorlalte infracțiuni prevăzute de codul penal sau de legi speciale și nici infracțiunilor de corupție (luare de mita, dare de mită, trafic de influență). CJUE a respins ca inadmisibilă solicitarea instanței de a oferi un punct de vedere și cu privire la infracțiunile de corupție sau o interpretare a efectelor fostului mecanism MCV”, a precizat Toni Neacșu, într-un punct de vedere scris pe contul său de pe o rețea de socializare.

Termenul prescripției generale trebuie aplicat

În dreptul penal românesc există două tipuri de prescripții, cea specială și cea generală. De exemplu, pentru o infracțiune de luare de mită, termenul prescripției generale este de zece ani, iar cel special de 20 de ani.

Curtea Constituțională a României a emis două decizii, în 2018 și 2022, care se referă la aplicarea termenului prescripției generale ca regulă în procesele penale.

”CJUE afirmă că deciziile CCR privind prescripția răspunderii penale (din 2018 și 2022) trebuie aplicate întocmai, indiferent de consecințe și chiar și atunci când această consecință este încetarea, ca urmare a prescripției răspunderii penale, a unui număr considerabil de procese penale, inclusiv procese referitoare la infracțiuni de fraudă gravă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene”, a mai susținut Toni Neacșu.

O decizie greu de aplicat

Avocatul mai explică că aplicarea deciziei CJUE de azi va fi una greu de realizat de către instanțele naționale, care ar putea să extindă forțat aplicarea termenului prescripției speciale și la alte infracțiuni.

”Cum se va aplica practic această decizie este greu de anticipat dar este destul de posibil ca unele instanțe să încerce extinderea ei și cu privire la alte infracțiuni, ceea ce din punctul meu de vedere ar fi un abuz”, se mai arată în opinia avocatului Neacșu.