Avocatul lui Beny Steinmetz după „palma“ dată de Grecia statului român: Sistemul juridic din țara mea nu s-a așezat încă acolo unde trebuie
- Simona Suciu
- 31 martie 2022, 23:15
Curtea de Apel din Atena a refuzat extrădarea în România a lui Beny Steinmetz, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Fermei Băneasa. Magistrații au decis că acesta nu a vut parte de un proces echitabil. Avocatul lui Beny Steinmetz spune că decizia este una corectă, dar că nu i-a fost ușor să vadă cum au fost sancționate greșelile unor judecători.
Ion Cazacu, avocatul lui Beny Steinmetz în faza de recurs a Dosarului „Ferma Băneasa” spune că decizia Curții de Apel din Atena care a respins extrădarea omului de afaceri nu reprezintă o condamnare pentru justiția din România, dar sancționează greșelile făcute de judecători în acest dosar.
Gust dulce-amar
Ion Cazacu a fost citat ca martor de Curtea de Apel din Atena. „Pe de-o parte m-am bucurat pentru dreptate, fiind dezideratul pentru care eu însumi am luptat toată viața, pe de altă parte am simțit regret și tristețe că decizia unor judecători ai țării mele a fost dezavuată de o instanță străină. Nu mi-a fost ușor pentru că, totuși, și profesional și emoțional, aparțin sistemului juridic român!“, a declarat Ion Cazacu, pentru qmagazine.ro.
Beny Steinmetz a fost condamnat în România, în absență, la 5 ani de închisoare pentru grup infracţional organizat în Dosarul Ferma Băneasa. Sentința a fost pronunțată la Înata Curte de Casație și Justiție. Acuzaţiile din acest dosar au vizat comise în perioada 2006 – 2013, cu scopul de a obține bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul al României
Nu a avut parte de un proces echitabil
După pronunțarea sentinței, omul de afaceri a fost dat în urmărire internaţională de Poliţia Română în baza mandatului internaţional de arestare emis de Curtea de Apel Braşov. El a fost reținut în Grecia. Curtea de Apel din Atena a respins miercuri, 30 martie, cererea de extrădare formulată de statul român pe motiv că Beny Steinmetz nu a avut parte de un proces echitabil în România. Un alt motiv a fost cel al condițiilor precare din penitenciarele din țara noastră.
„Am fost plăcut surprins de prestația magistraților din Grecia care nu au expediat cazul, s-au concentrat asupra amănuntelor, au solicitat informații detaliate de la diferite părți. Faptul că însuși procurorul de ședință, care susținea procedural statul român, acesta neputând interveni direct, a declarat că nu poate solicita admiterea cererii de extrădare întrucât autoritățile din România au transmis informații diferite, contradictorii, și că nu are certitudinea că sistemul penitenciar românesc asigură condițiile necesare și nediscriminatorii, mai ales pentru un străin care nu vorbește limba română, alături de hotărârea judecătorilor care au declarat în sală că își întemeiază decizia pe convingerea că dlui Steinmetz nu i s-a asigurat un proces echitabil și că sistemul de detenție românesc nu respectă normele cerute de un stat european, arată că, din păcate, sistemul juridic din țara mea nu s-a așezat încă acolo unde trebuie”, a mai declarat Ion Cazacu.