Avioanele din Belarus nu mai pot ateriza în UE. Sancţiunea intră în vigoare curând
- Daniel Teodoreanu
- 4 iunie 2021, 16:52
De sâmbătă, nicio companie aeriană din Belarus nu mai are acces pe aeroporturile Uniunii Europene, conform unei decizii care a fost anunţată vineri la Bruxelles şi care are legătură cu deturnarea avionului în care se afla jurnalistul disident belarus Roman Protasevici, arestat la 23 mai alături de iubita lui.
Avioanele din Belarus nu mai pot ateriza în UE. Sancţiunea intră în vigoare sâmbătă, la miezul nopţii. Totodată, această măsură va fi completată alte sancţiuni economice contra regimului condus de Aleksandr Lukaşenko. Ele vor fi aprobate săptămâna viitoare.
Informaţia a fost confirmată de sursele diplomatice de la Bruxelles ale AFP. Măsura a fost solicitată la finalul lunii şi a fost susţinută de cele 27 de state membre ale UE. Recent, televiziunea de stat controlată de Lukașenko a difuzat un interviu cu jurnalistul Roman Protasevici.
În imagini se putea vedea că el a fost forțat prin pedepse fizice să îi aducă elogii președintelui țării și să lanseze acuzații la adresa liderului Opoziției. Foarte afectată de această sancţiunea va fi mai ales compania aeriană naţională Belavia.
Avioanele din Belarus nu mai pot ateriza în UE
Ministrul britanic al afacerilor Externe, Dominic Raab a denunţat joi interviu jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici. Oficialul britanic a estimat că a fost „în mod clar realizat sub constrângere”. Totodată, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a catalogat interviul drept „o ruşine”.
„Persecuţia celor care apără drepturile omului şi libertatea media în Belarus trebuie să înceteze”, a trasmis într-o postare pe Twitter Dominic Raab. Mai mult, acesta a subliniat că toate „persoanele implicate în turnarea şi realizarea sub coerciţie a interviului trebuie să răspundă”.
Deturnarea avionului companiei Ryanair a şocat lumea
La 23 mai, autorităţilor belaruse au forţat un avion al companiei Ryanair să schimbe ruta şi să aterizeze la Minsk. Aeronava decolase din Atena şi trebuia să aterizeze la Vilnius, dar a fost obligată să aterizeze în Belarus fiind invocată o alertă cu bombă.
Revenind la sancţiunile suplimentare, trebuie spus că unele dintre ele vizează numele oficialilor şi ale entităţilor implicate în deturnarea avionului companiei Ryanair. Alte măsuri vor fi aplicate în cazul a „zeci persoane sau entităţi” implicate în reprimarea opoziţiei belaruse.
Este vorba despre interdicţia acordării vizei de intrare în UE şi despre îngheţarea activelor deţinute în Uniunea Europeană. Până în prezent, UE a sancţionat în acest mod 88 de membri ai regimului din Belarus, inclusiv pe preşedintele Lukaşenko, conform Agerpres.