Și Statele Uite ale Americii (SUA) iau măsuri împotriva Belarusului, după deturnarea avionului companiei Ryanair, care a fost deturnat de pe ruta Atena – Vilnius, și la bordul căruia se afla jurnalistul disident Roman Protasevici. Opozantul lui Aleksandr Lukașenko era însoțit iubita sa, Sofia Sapega.

Sancțiuni impuse de SUA către Belarus

Administrația de la Casa Albă a confirmat, vineri, o serie de sancţiuni împotriva Belarusului În plus faţă de măsurile deja anunţate în ultimele săptămâni, administrația de la ashington, condusă de președintele Joe Biden, are în vedere elaborarea împreună cu Uniunea Europeană a unei liste de sancţiuni ţintite împotriva membrilor cheie ai regimului Lukaşenko.

„Deturnarea forţată de către Belarus, sub pretexte false, a unui zbor comercial Ryanair care a circulat între două state membre ale Uniunii Europene şi arestarea jurnalistului Roman Protasevici constituie un afront direct la adresa standardelor internaţionale”, a declarat Jen Psaki, purtător de cuvânt a Casei Albe.

În 2006 se mai dictaseră pedepse economice

Sancţiunile economice împotriva a nouă întreprinderi de stat din Belarus, reintroduse în aprilie în urma reprimării protestelor pro-democraţie, vor intra în vigoare la data de 3 iunie.

În urma alegerilor ce au fost contestate în anul 2006, SUA a interzis orice tranzacţie cu aceste companii. Trezoreria Americii a suspendat ulterior aceste sancţiuni în 2015, salutând unele progrese. Însă, în acest an, executivul american a avertizat la sfârşitul lunii martie că această suspendare ar putea să nu fie reînnoită, conform Agerpres.

Cetățenii din SUA; sfătuiți să evite orice vizită în Belarus

Cetățenii din SUA au fost sfătuiți să evite orice călătorie în Belarus. Oficialii de la Uniunea Europeană studiază posibilitatea unor sancţiuni care ar putea viza exporturile de potasiu şi tranzitul gazului din Rusia, două surse importante de venit pentru Belarus, conform unei declaraţii făcute joi de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Totodată, Bruxelles-ul a cerut tuturor companiilor aeriene să ocolească Belarusul. În tot acest scandal, oficialii de la Minsk au spus că avionul cu pricina a fost deturnat din cauza unei ameninţări cu bombă şi că arestarea lui Roman Protasevici şi a prietenei sale, Sofia Sapega, a fost o întâmplare.