Americanii trimit trupe la granițele Belarusului! Situația se complică!

Americanii trimit trupe la granițele Belarusului! Situația se complică!

Câteva sute de militari americani au început să sosească sâmbătă în Lituania, ţară membră a NATO, pentru un exerciţiu în apropiere de frontiera cu Belarus, unde tensiunile cresc ca urmare a unui scrutin prezidenţial contestat, notează Agerpres.

Peste 10 tancuri Abrams au trecut frontiera lituaniană venind din Polonia, sâmbătă după-amiază, potrivit unui fotograf al AFP.

Desfăşurarea, care va dura până în noiembrie, a fost "prevăzută anterior şi nu are nicio legătură cu niciun eveniment din regiune", a transmis într-un comunicat Ministerul Apărării lituanian.

Vilnius a oferit adăpost reprezentantei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia şi, împreună cu vecinii săi baltici, Estonia şi Letonia, l-a înscris pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko pe lista neagră a persoanelor considerate indezirabile.

Acestea nu sunt primele manevre ale militarilor americani în Lituania, aminteşte AFP. În timpul unei vizite la Vilnius, în iulie, secretarul american al Armatei, Ryan McCarthy, a declarat că ţara sa va continua să desfăşoare sute de soldaţi pentru exerciţii.

În urmă cu trei ani, NATO a desfăşurat rotaţii permanente de trupe în Polonia şi în statele baltice, pe fondul politicii considerate agresive a Moscovei, mai ales după anexarea în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea, notează Agerpres.

Nu sunt singurele tensiuni dintre Belarus și țările NARO după alegerile contestate de opoziția din Belarus și o mare parte a populației. Site-ul militar Opex 360 a anunțat cu câteva zile în urmă că forțe militare masive ale Minskului au fost desfășurate în Grodno, unde execută manevre militare cu participarea serviciilor de informații ruse, într-o operațiune numită „Steaua Polară”.

Lukașenko a declarat că și un posibil transfer de avioane F-16 americane din Germania în Polonia ar constitui o „amenințare potențială” pentru Belarus.

„Vor fi la 15-20 de minute de zbor de teritoriul nostru. Pentru mine, în calitate de comandant suprem, este o problemă. Nu se știe cu ce vor fi înarmate. Poate cu arme nucleare. Așa că a trebuit să reacționez”, a mai spus Lukașenko citat de Beita.

Pe deasupra, ministerul de Externe din Belarus l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri polonez la Minsk pentru a protesta față de „ingerințele” Poloniei în afacerile interne ale Belarus.

În cele din urmă, a reacționat și Varșovia. Comentariile lui Lukașenko despre intențiile pe care le pune pe seama Poloniei sunt „inacceptabile”, a declarat Krzysztof Szczerski, un consilier apropiat al președintelui polonez Andrzej Duda.

„Nimeni nu are asemenea intenții în Polonia, totul nu este decât propagandă.”

La rândul său, sus-secretarul de stat din Ministerul polonez de Externe, Marcin Przydacz, a amintit că, în trecut, „nu Polonia a fost cea care a mutat frontierele, ci un alt vecin al Belarus”.

Ne puteți urmări și pe Google News