Evenimentul Zilei > Actualitate > Avioane britanice Typhoon, la Mihail Kogălniceanu, în misiuni de poliție aeriană cu piloții români
Avioane britanice Typhoon, la Mihail Kogălniceanu, în misiuni de poliție aeriană cu piloții români

Avioane britanice Typhoon, la Mihail Kogălniceanu, în misiuni de poliție aeriană cu piloții români

Patru aeronave Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii au aterizat, astăzi, la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu. Piloții englezi vor executa, până la 31 august operațiuni de pază a spațiului aerian împreună cu piloții români.

În perioada 1 mai- 31 august, un detașament al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii de la Baza Aeriană Coningsby va fi dislocat în România, la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu. Cele patru aeronave Typhoon Eurofighter au sosit, în această după amiază, urmând ca timp de patru luni piloții englezi să execute misiuni de poliție aeriană alături de aeronavele MIG 21 LanceR și Forțele Aeriene Române. Detașamentul britanic este format din aproximativ 150 de militari, piloți și personal tehnic. 

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun “vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare și la consolidarea interoperabilităţii dintre forțele aeriene române și britanice”. MApN anunța încă din luna martie că “dislocarea avioanelor RAF în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud”. 

Astfel, sporirea măsurilor privind misiunile de poliție aeriană s-au desfășurat până în prezent simultan sau prin rotație pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Țărilor Baltice, Beneluxului, Islandei și Bulgariei.