Medici de prestigiu din România, reuniţi în conferinţa „Hepatita C – O problemă de sănătate publică în România”, recomandă ca toată populaţia peste 40 de ani să-şi facă analizele necesare depistării virusului.
„Dacă nu testezi, înseamnă ignoranţă. Nu se poate rezolva o problemă de sănătate publică fără testare”, declară Preşedintele Comisiei de Boli Infecţioare, doctorul Adrian Streianu Cercel. 
Persoanele cu hepatita C nu prezintă de obicei simptome specifice bolii: oboseală, dureri de stomac, urticarie, decât în fază terminală, când se dezvoltă ciroza sau cancerul hepatic.
Testele de sânge sunt singurul mod prin care se poate depista boala
Cele mai utilizate analize sunt ELISA, care detectează prezenţa anticorpilor pentru virusul hepatic C din sânge şi VHC RNA, ce detectează în mod direct prezenţa particulelor virusului hepatic C din sânge. Analizele costă în jur de 15 lei.
Cele mai afectate judeţe sunt Moldova, cu o rată de îmbolnăvire de 4.25% şi Muntenia, cu 3.35%, conform unui studiu efectuat între 2006 şi 2008. Studiul a mai arătat că rata îmbolnăvirilor este mai mare în mediul rural.

Cum se transmite hepatita C?

Hepatita C se transmite prin expunere la sânge infectat. Riscă să aibă acest virus următorii:
–         Cei care au suferit o transfuzie de sânge înainte de 1992
–         Cei care s-au tatuat cu un ac sau tuş contaminat
–         Cei ce şi-au făcut piercing cu un ac contaminat
–         Cei care au folosit obiecte în comun cu o persoană infectată (aparat de ras, periuţă de dinţi, trusă de manichiură)
–         Cei care au făcut sex neprotejat cu parteneri multipli
–         Cei care au folosit ace contaminate la injectarea drogurilor

Tratamentul durează aproape un an

Tratamentul pentru hepatita C are drept scop eliminarea virusului din sânge. Terapia completă durează maxim un an, însă depinde de stadiul bolii. 99% din populaţia României suferă de genotipul 1, iar tratamentul durează 48 de săptămâni.
Tratamentul curent pentru terapia cronică C poate include două terapii, iar la nivel global a fost implementată o a treia, mult mai eficientă, care vindecă de două ori mai mulţi pacienţi fără tratament anterior şi de trei ori mai mulţi pacienţi cu tratament anterior. Din păcate, acest tratament nu se găseşte în România pe lista medicamentelor compensate, ce nu a mai fost actualizată din 2008, oamenii fiind nevoiţi să şi-l procure din străinătate.


22.000 de euro, costurile tratamentelui pe cap de pacient

„Din păcate, nu este suficient să descoperim toate cazurile din România, ci trebuie să oferim tratament. Acest lucru este condiţionat de alocarea resurselor. Singura soluţie este să existe o populaţie informată, un diagnostic corect, un regim alimentar sănătos şi desigur, accesul la tratament”, susţine Alexandru Rafila, Secretar de Stat la Ministerul Sănătăţii.
Costurile pentru tratarea hepatitei la un pacient nou se ridică la 22.000 de euro, iar pentru un pacient ce recidivează la aproximativ 36.000 de euro. Pentru tripla terapie, costurile pot ajunge chiar şi la 60.000 de euro pentru un pacient.