Avertismentul lansat pentru România. Suntem în fața unui pericol iminent
- Konecsnik Emil
- 16 iunie 2021, 22:24
Tulpina contagioasă din India, denumită Delta, ar putea deveni dominantă şi în România. Acesta este avertismentul medicilor infecţionişti, dar şi a coordonatorului campaniei de vaccinare.
Conform specialiștilor,tulpina Delta ar putea duce la o explozie de îmbolnăviri. Tulpina din India, ar putea deveni dominantă şi în România. Acesta este ultimul avertisment venit din partea coordonatorului campaniei de vaccinare.
Specialiştii atrag atenţia că mutaţia este cu 50% mai transmisibilă faţă de variantele iniţiale ale virusului. Inclusiv persoanele vaccinate ar trebui să fie atente la regulile de protecţie şi asta pentru că protecţia scade treptat de la momentul imunizării, spun medicii. Specialiștii se tem că tulpina din India ar putea declanşa al 4 val şi la noi în ţară. Tulpina Delta a fost identificată deja în 74 de ţări.
„Nu e o formă clinică particulară, pur si simplu mutaţiile care apar la nivelul proteinei spike din strucura acestui virus , permite acestui virus, fie să se transmită mai uşor, fie să pătrunda în celule, fie să declanşeze nişte cascade de reacţii în organism care să fie mai severe", a spus Andrei Rogoz, medic infecţionist.
Se fac doar sub 100 de de proceduri de secvențiere pe zi
Mutaţiile pot fi depistate în urma secvenţierii. Însă, momentan, în România. Primele indicii se pot vedea la testul PCR.
Până în momentul de față, în România, au fost confirmate mutaţiile contagioase din Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia şi din India.
a declarat „Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în special în sezonul rece în toamnă, este cât se poate de clară şi foarte probabil că varianta Delta, a tulpinii virale SARS-CoV-2, are toate caracteristicile să devină varianta dominantă.(...) Din acest punct de vedere este foarte important să asigurăm accesul la vaccinare tuturor oamenilor care își doresc să se vaccineze. Vom transmite autorităților locale să se implice în perspectiva accesului la vaccinare și pentru a pune la comun toate resursele, atât la nivelul județelor, cât și la nivel local, pentru a facilita procesul de vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în România, au murit 30 de persoane confirmate cu mutaţiile contagioase.