Avertismentul unor experți: Inteligența Artificială nu este „magică”, ci este folosită pentru a ne spiona

Avertismentul unor experți: Inteligența Artificială nu este „magică”, ci este folosită pentru a ne spionaSursa foto: Pixabay

În cadrul unui summit tehnologic organizat de Bloomberg, mai mulți experți din industrie s-au pronunțat împotriva fațadei înșelătoare a inteligenței artificiale, avertizându-și audiența că aceasta nu este „magia” care pare a fi. Această aparență inofensivă și magică, susțin ei, face ca publicul să nu conștientizeze cât de intruzivă și explozivă poate fi această tehnologie.

Pentru a da startul, Alex Hanna, director de cercetare la Distributed AI Research Institute, a făcut apel la directorii executivi ai unor companii populare de inteligență artificială generativă - printre care Sam Altman de la OpenAI și Emad Mostaque de la Stability AI - pentru că ascund faptul că produsele lor sunt alimentate de oameni.

„Știm din rapoarte că există o armată de lucrători care fac adnotări în spatele scenei pentru a face ca aceste lucruri să funcționeze în orice măsură”, a declarat Hanna, citat de TechCrunch.

În calitate de președinte al fundației din spatele aplicației de mesagerie criptată Signal, preocupările lui Meredith Whittaker s-au înclinat mai mult spre confidențialitate, ceva pe care chatbotsii precum ChatGPT amenință să o submineze.

„Aș spune că poate unele dintre persoanele din această audiență sunt utilizatorii de inteligență artificială, dar majoritatea populației este subiectul inteligenței artificiale”, a susținut Whittaker. „Aceasta nu este o chestiune de alegere individuală”.

Cum folosesc băncile inteligența artificială

Whittaker a dat exemplul unei persoane care este refuzată după ce a solicitat un împrumut bancar, explicând că aceasta nu ar avea „nicio idee că există un sistem în (spate), probabil alimentat de un API Microsoft, care a determinat, pe baza rețelelor sociale, că nu ar fi solvabilă”.

„Nu voi ști niciodată, nu există niciun mecanism prin care să știu acest lucru”, a adăugat ea.

Nu numai că aceste modele de inteligență artificială funcționează în afara vederii publice, continuă Whitaker, dar ele servesc și ca „tehnologie de supraveghere”. Ele ne supraveghează prin intermediul unor „seturi masive de date” colectate de la oameni, care în cele din urmă devin „puse în comun în mâinile” firmelor de IA. Aceste seturi de date au fost extrase din miliarde de pagini web, adunând practic date despre oricine a folosit vreodată internetul fără permisiunea lor.

„Aceste date devin date despre mine”, a adăugat ea. „Nu trebuie să fie corecte. Nu trebuie să reflecte cine sunt sau unde mă aflu. Dar au o putere asupra vieții mele care este semnificativă, iar această putere este pusă în mâinile unor companii”, potrivit Futurism.