Astfel, societatea occidentală riscă implozia, ridicând mâinile deasupra capului şi fluturând steagul alb al predării

Religia a făcut implozie din interior, în parte din pricina încetării sprijinului din partea instituţiilor sociale şi în parte a lipsei sprijinului din partea celor legaţi de Biserică. Cu alte cuvinte, religia a devenit subiectivizată şi privatizată: asta înseamnă că nu mai aparţine societăţii, care mai degrabă o ascunde ca pe gunoiul sub covor în numele sloganului polliticaly correct. Actul de credinţă este mai degrabă înţeles ca o alegere personală de practicat în timpul liber. Fiecare persoană interpretează religia după cum consideră mai oportun, în baza stilului de viaţă şi a propriilor exigenţe. În unele cazuri sunt unii care amestecă cu nonşalanţă culturile religioase între ele”, scrie editorialistul Federico Giuliani.

Astfel s-au sacrificat religia şi familia tradiţională în numele libertăţii

„Astăzi, ca şi religia, familia a pierdut orice fel de dimensiune colectivă. S-a redus la o chestiune privată, un simplu refugiu afectiv în care aceleaşi componente s-au dezis de rolul lor social pe baza unei concepţii arbitrare despre realitate. Familia a fost întotdeauna un fel de celulă a societăţii. Prin acţiunea sa, valorile cele mai importante au fost întotdeauna transmise din generaţie în generaţie: de la cele religioase la cele morale. Şi totuşi, iată cum bărbatul, înţeles ca un mascul în accepţiunea lui biologică, şi-a pierdut din importanţă. Figura tatălui a devenit atât de greoaie şi inutilă câteodată. Astăzi îţi poţi schimba sexul liniştit/ă. Ciudat, fiindcă se pare că nu de emancipare e vorba”.

Fără povara religiei şi fără greutatea familiei, societăţile occidentale se simt libere

„Dar componentele lor nu şi-au dat seama că naufragiază în beznă, fără busolă şi fără destinaţie. Golul care s-a creat prin pierderea valorilor e din ce în ce mai profund şi e gata să înghită întregul Occident. Cu un trecut uitat, un prezent diluat şi un viitor necunoscut, scurtcircuitul ar putea veni dintr-un moment în altul”, a scris jurnalistul în Il Giornale.