În Masivul Bucegi, principalele riscuri sunt reprezentate de prezenţa unui strat de cristale în profunzime, peste care straturile din partea superioară pot aluneca sub acţiunea unor supraîncărcări, a plăcilor de vânt, care se regăsesc cu precădere pe versanţii sudici, sud-estici şi sud-vestici, anunță meteorologii.

„În locurile adăpostite regăsim depozite de zăpadă. Chiar şi la supraîncărcări mici, dar şi spontan, pot fi declanşate avalanşe pe versanţii suficient de înclinaţi. Stratul de zăpadă e alcătuit în partea superioară din particule fine, consitituite de obicei în plăci de vânt, iar în interior regăsim faţete plane şi cristale cupă, cu rezistenţă scăzută. În zonele adăpostite, depozitele de zăpadă pot depăşi 1-1.5 m”, au transmis meteorologii.
În Munţii Făgăraş, avalanșele se pot produce din cauza instabilității zăpezii.

„Atât spontan cât şi la supraîncărcări mici se pot declanşa avalanşe medii pe versanţii înclinaţi, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, se poate disloca un volum însemnat de zăpadă. În partea superioară a stratului, stratul instabil măsoară pe alocuri 40-60 cm. Este în proces de tasare şi compactare şi este depus peste straturile mai vechi, relativ stabile. În locurile adăpostite, depozitele de zăpadă măsoară pe alocuri peste 2-3 metri”, au precizat meteorologii.

În ambele masive este risc de gradul 3 – risc însemnat de producere a avalanşelor, la altitudini de peste 1.800 de metri.