Avertisment. Pe 22 decembrie e posibil să se tragă din nou în Piața Revoluției

Avertisment. Pe 22 decembrie e posibil să se tragă din nou în Piața Revoluției

Celebrul artist Mircea Florian propune un foarte interesant eveniment istoric pentru comemorarea a 30 de ani de la revolta din decembrie 1989.

Proiectul lui Mircea Florian, numit „e-Vocare – instalație de sunet. Sound-Lanscape – un peisaj sonor” presupune instalarea în perimetrul Piața Revoluției (între Calea Victoriei, str. Academiei, Ministerul Afacerilor Interne, str. Dem I. Dobrescu) a unor difuzoare camuflate, plasate „in situ”, locul unde s-au întâmplat evenimentele.

”Lucrarea e-Vocare este un asamblaj de sunete reale care s-au auzit în decembrie 1989 (re-enactement), legate cu un liant muzical ce potențează acele sunete concrete”, explică Mircea Florian în prezentarea proiectului pe care speră să-l poată pună în practică cu ajutorul Primăriei Municipiului București.

„Muzica poate fi extrem de subtilă sau sălbatic de aspră: de la un cântec murmurat la țipătul de bătălie al unei revoluții. O lucrare cu sunete va avea valențe evocatoare, taumaturgice 1. fie prin faptul că trezește emoții puternic negative (de catharsis – simțim durere, sfâșiere, ne face să plângem), 2. fie prin faptul că repară, dinamizează, alină (…) Rolul lucrării este de a evoca evenimentele din decembrie 1989, de a readuce în mintea trecătorilor, a oamenilor, acele momente. Este o formă de comemorare a unor întâmplări extrem de dramatice, care au marcat istoria societății românești”, mai spune Mircea Florian.

Născut la Satu Mare pe 5 decembrie 1949, Mircea Florian este un muzician , solist vocal, instrumentist, compozitor și artist multimedia, care este activ începând cu anii ’60.

Și-a început cariera cântând muzică folk, însă mai târziu a abordat muzica rock, muzica electronică și cea experimentală. Este cunoscut și sub pseudonimele: M.A.N., Florian din Transilvania, FloriMan, Tralalart.

De-a lungul activității sale, înființează mai multe formații-concept, interesat fiind de experimentele artistice avangardiste, de mixtura între diverse stiluri muzicale, folk, muzică arhaică românească, africană și asiatică, muzică electronică, rock progresiv, new wave ș.a. Între formațiile înfiițate și conduse de Mircea Florian, merită amintite: Zburătorii, Florian în Labirint, Ceata de dubași, ceterași, kitarozi și alți meșteri lăutari, Ceata Melopoică și Florian din Transilvania.