AVERTISMENT ÎNFRIOȘĂTOR pentru România: „La prezidențiale vor încerca să creeze HAOS ȘI CONFUZIE în rândul populației”

AVERTISMENT ÎNFRIOȘĂTOR pentru România: „La prezidențiale vor încerca să creeze HAOS ȘI CONFUZIE în rândul populației”

Mark Pfeifle, expert în comunicare digitală și securitate cibernetică, a lansat un semnal de alarmă, în legătură cu alegerile prezidențiale care vor avea loc în România, în 2019.

Expertul susține că entitățile care interferează în treburile interne ale unei țări și care se ocupă cu generarea și răspândirea de știri false vor încerca la alegeri să creeze „haos și confuzie în rândul populației din România”.

Mark Pfeifle a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat la Ambasada SUA șa București.

"În SUA, în 2016, am fost loviţi de propaganda rusă, dezinformare şi fake news. Există posibilitatea ca Rusia sau alte forțe criminale să facă acelaşi lucru în timpul alegerilor române de peste un an. Vor încerca să folosească diverse elemente politice, culturale, religioase din societate pentru a naşte confuzie şi haos, atrăgând ambele tabere în mod negativ în dispută. Este o încercare de a delegitimiza ciclul electoral şi acesta este un lucru faţă de care România şi ţări din regiune trebuie să fie foarte atente și să găsească soluții de a combate asta", a declarat expertul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mark Pfeifle sfătuiește România, pentru a contracara știrile false venite dinspre Rusia sau alte surse „să clarifice lucrurile cât mai repede posibil.Următorul pas este protejarea infrastructurii sistemului electoral. Am văzut în procesele electorale trecute încercări de a nega dreptul de vot al unor electori sau atacuri la adresa instituțiilor prin care s-a încercat să se inducă senzația că procesul este ilegitim. Ar fi foarte dificil ca cineva să câștige alegerile folosindu-se doar de fake-news și Facebook.”, a declarat Mark Pfeifle. 

Referitor la motivul pentru care România ar putea fi o țintă a unor asemenea atacuri, nu neapărat din partea Rusiei, expertul american a spus: 

„O parte din motive sunt geografice, o parte politice, o parte sunt provocările pe care orice țară din această regiune le are, în condițiile unei colaborări strânse cu Uniunea Europeană şi NATO. Dar nu mai mult decât orice altă țară din regiune. Totuși, modul în care a evoluat România strategic, economic, în ultimii ani, o face într-un fel o ameninţare, pentru că a avut creştere economică, au avut alegeri de succes în trecut, deci este o provocare pentru un actor negativ care vrea să creeze haos şi confuzie".