Avertisment al Poliției Române: „Dacă ați primit un astfel de e-mail, este un fals”. Infractorii cibernetici continuă să vizeze utilizatori români

Avertisment al Poliției Române: „Dacă ați primit un astfel de e-mail, este un fals”. Infractorii cibernetici continuă să vizeze utilizatori români Sursa: Pixabay

Deși perioada sărbătorilor a trecut, infractorii cibernetici continuă să vizeze utilizatorii români prin atacuri de tip phishing. În acest context, Poliția Română avertizează cu privire la un e-mail, ce nu trebuie deschis.

Astfel, toți cei care au primit un e-mail cu mesajul „Alertă de tentative de atac cibernetic” trebuie să ia seama că acesta este un fals, iar pentru a rămâne în siguranță în mediul online orice alte mesaje de acest tip nu trebuie deschise, precizează Poliția Română.

Atenție la ce e-mail-uri deschideți

„Pentru a rămâne în siguranţă în mediul online evitaţi să deschideţi e-mail-uri de la necunoscuţi ori ataşamentele mesajelor. În niciun caz nu comunicaţi cu aceştia sau cu cei invocaţi în documente. Pentru îmbunătăţirea securităţii conturilor este necesară reîmprospătarea parolelor vechi şi aplicarea, acolo unde este posibil, a autentificării în doi paşi”, a transmis Poliția Română.

Autoritățile mai atrag atenția că metoda preferată a infractorilor cibernetici este folosirea e-mail-urilor, acestea fiind din ce în ce mai corect scrise, motiv pentru care devin și mai credibile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin urmare, potențialele victime pot cădea mai uşor în capcană dacă nu respectă recomandările de securitate a datelor online. „Verificaţi mereu sursa reală a mesajului. Evitaţi accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate. Nu furnizaţi date sensibile la cerere în urma unor notificări venite pe mail , mesaje sau social media”, mai precizează Poliţia Română.

Metoda de tip phishing reprezintă o formă de activitate infracțională care constă în obținerea unor date confidențiale, cum ar fi date de acces pentru aplicații de tip bancar, aplicații de comerț electronic sau informații referitoare la carduri de credit, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții.

Cum să vă protejați în mediul online

Pentru a evita să vi se fure date e important să nu accesați link-uri de plată primite pe rețele de socializare/WhatsApp/alte platforme de mesagerie sau SMS în urma unui dialog purtat pe chat-ul unei platforme de anunțuri online.

De asemenea, nu furnizați date cum ar fi codul PIN, numărul de card, coduri de activare sau de autentificare pentru anumite servicii sau plăți și țineți minte că banca nu va solicita niciodată astfel de informații, considerate confidențiale.