Avem musafiri! Un obiect misterios ascuns în întuneric ne dă târcoale. Ce spun astronomii despre noua descoperire

Avem musafiri! Un obiect misterios ascuns în întuneric ne dă târcoale. Ce spun astronomii despre noua descoperire

Astronomul Michael Rowan-Robinson de la Imperial College London din Marea Britanie a efectuat o analiză a datelor culese de Satelitul Astronomic Infraroșu (IRAS) în 1983 și a găsit dovezi că ar putea fi Planeta 9.

Un nou studiu arată că în sistemul nostru solar se află un obiect misterios care dă târcoale, iar întrebarea astronomilor este dacă nu cumva avem de-a face cu Planeta9.

Această exoplanetă gigantică, descoperită pe orbită, poate oferi indicii cu privire la ipotetica „Planetă 9” a cărei existenţă la graniţele Sistemului Solar este pentru moment doar bănuită de astronomi.

Speculațiile cu privire la existența unei planete ascunse în zonele exterioare ale Sistemului Solar s-au învârtit de zeci de ani, dar au atins un nou pas în 2016 odată cu publicarea unei lucrări care propune noi dovezi.

Ne puteți urmări și pe Google News

O orbită misterioasă

Exoplaneta HD 106906 b este uriaşă - de 11 ori mai mare decât Jupiter. Până acum însă, orbita ei a rămas un mister, pentru că această exoplanetă se află la o distanţă neverosimil de mare faţă de perechea de stele în jurul cărora gravitează.

Astronomii Mike Brown și Konstantin Batygin de la Caltech au descoperit că obiectele din Centura Kuiper a sistemului solar exterior orbitează ciudat, ca și cum ar fi împinse de ceva. Dar să găsești obiectul ăsta e mult mai complicată decât ar părea. Dacă este acolo, ar putea fi de cinci până la 10 ori masa Pământului, orbitând la o distanță între 400 și 800 de unități astronomice.

Ipotetica orbită a „Planetei 9”

Oamenii de ştiinţă au venit cu o teorie care să explice particularităţile orbitei acestei exoplanete. Aceasta s-ar fi format foarte aproape de stelele din centrul sistemului, chiar mai aproape decât se află Pământul faţă de Soare. Fiind foarte aproape de stelele din centrul sistemului, planeta nu a putut să-şi menţină orbita şi a fost atrasă spre acestea, dar nu s-a ciocnit cu ele.

IRAS a funcționat timp de 10 luni din ianuarie 1983, efectuând un studiu în infraroșu îndepărtat a 96% din cer. La această lungime de undă, obiecte mici și reci, cum ar fi Planet Nine, ar putea fi detectabile, așa că Rowan-Robinson a decis să reanalizeze datele folosind parametrii conformi cu Planeta 9.

Din cele aproximativ  250.000 de surse punctuale detectate de satelit, doar trei sunt de interes ca candidat pentru Planeta 9. În iunie, iulie și septembrie 1983, satelitul a identificat ceea ce pare a fi un obiect care se mișcă pe cer.

Planeta 9 ar fi între trei și cinci ori masa Pământului

Mișcarea sursei de-a lungul cerului ne oferă, de asemenea, o idee despre orbită potențială a planetei, spunându-ne unde pe cer am putea căuta acum și unde putem privi în alte date, cum ar fi cea de la Pan-STARRS, relatează cercetătorii.

„Sunt necesare studii dinamice pentru a verifica dacă un astfel de obiect este în concordanță cu efemeridele altor obiecte din Sistemul Solar și dacă acest obiect poate explica gruparea orbitelor planetelor pitice din Centura Kuiper”, scrie Rowan-Robinson .

„Este ca şi când am avea o maşină a timpului pentru Sistemul Solar, cu care să ne întoarcem în urmă cu 4,6 miliarde de ani, într-o perioadă în care Sistemul Solar era foarte tânăr şi extrem de dinamic, iar planetele nu se aflau încă pe orbitele stabile din prezent”, mai spune astronomul, citat de sciencealert.